Sjeverna Koreja ispalila je balistički projektil koji je proletio preko japanskog otoka Hokkaido

SAD, južna koreja, japan, Povjerenstvo za nacionalnu obranu Sjevera, Pjongjang, Kim Jong-Un, Vojne vježbe, nosač zrakoplova George Washington., prekid nuklearnog programa, na Korejskom poluotoku, Sjeverna Koreja, Sjeverne i Južne Koreje, THAAD raketni sustav, Kim Jong-Un, Sjeverna Koreja
Brzi vlakovi su zaustavljeni, a u gradovima Hokkaida preko zvučnika su objavljivana upozorenja.

Sjeverna Koreja ispalila je balistički projektil koji je proletio preko japanskog otoka Hokkaido u more u noći s ponedjeljka na utorak, javlja Reuters. Stanovnici tih područja upozoreni su da se sklone u zaklon.

Riječ je o najprovokativnijem potezu Sjeverne Koreje dosad, koji se dogodio u trenucima kad SAD i Južna Koreja provode godišnje vojne vježbe na Korejskom poluotoku. Ranije ovog mjeseca S. Koreja zaprijetila je ispucavanjem četiri Hwasong-12 projektila srednjeg dometa u more kraj američkog pacifičkog teritorija Guama nakon što je predsjednik SAD Donald Trump zaprijetio 'vatrom i bijesom'.

'Nepromišljen potez Sjeverne Koreje je bez presedana i ozbiljna prijetnja našoj naciji', rekao je premijer Japana Shinzo Abe. Kazao je da se čuo s Trumpom i da su dogovorili da će pojačati pritisak na S. Koreju.

Televizijski i radio programi objavili su upozorenje građanima na lansiranje projektila. Brzi vlakovi su zaustavljeni, a u gradovima Hokkaida preko zvučnika su objavljivana upozorenja.

Vijeće sigurnosti UN-a će se danas sastati da rasprave o ovom događaju. Ranije ovog mjeseca Vijeće je uvelo nove sankcije S. Koreji kao odgovor na dva projektila velikog dometa lansirana u srpnju.

'Snažno ćemo odgovoriti na temelju našeg čvrstog saveza sa SAD, ako S. Koreja nastavi s nuklearnim i raketnim provokacijama', objavilo je ministarstvo vanjskih poslova Južne Koreje. Četiri borbena zrakoplova su na traženje predsjednika Moon Jae-ina odmah pokazala zračne sposobnosti J. Koreje, bombardiravši vojno vježbalište.

'SAD mora znati da niti može uplašiti S. Koreju ekonomskim sankcijama, vojnim prijetnjama i ucjenama niti je skloniti s puta kojeg je odabrala', objavio je dužnosnik Rodong Sinmun.