FOTO/VIDEO  Sjeverna Koreja i nove prijetnje nuklearnim udarima

Sjeverna Koreja zaprijetila je u ponedjeljak Sjedinjenim Državama i Južnoj Koreji »neselektivnim« nuklearnim udarima ako ne odustanu od zajedničkih vojnih vježbi, izvijestili su svjetski mediji.

U redovnim američko-južnokorejskim vojnim manevrima obično sudjeluju deseci tisuća vojnika i svake godine generiraju napetosti u odnosima sa Sjevernom Korejom, napominje BBC.
Zapovijed o »nuklearnom udaru pravde« koji bi se preduhitrio protivnik izrečena je u priopćenju koje je objavio Pyongyang.

Takva je retorika uobičajena za sjevernokorejski režim i stručnjaci sumnjaju da zemlja može na projektile staviti nuklearne glave.

Prošle godine Sjeverna Koreja je zaprijetila da će Washington pretvoriti u »more vatre«.

U ovogodišnjim vojnim vježbama sudjelovat će oko 300 tisuća južnokorejskih vojnika i 15 tisuća Amerikanaca, što znači da će biti najveće u povijesti. Manevri bi trebali početi nekoliko dana nakon što su Ujedinjeni narodi uveli nove sankcije Sjevernoj Koreji zbog nedavnog nuklearnog testa i lansiranja raketa.

Slijedom tih postroženih kaznenih mjera filipinske su vlasti u subotu zaplijenile sjevernokorejski teretni brod. Glasnogovornik predsjednika kazao je da će posada biti deportirana a brod podvrgnut inspekciji prema mandatu UN-a.

Sjeverna Koreja odgovorila je na sankcije priopćenjem da priprema nuklearno oružje za akcije kojima će preduhitriti protivnika. Također su u more ispalili nekoliko raketa kratkog dometa.
SAD i Južna Koreja također su prošlog petka započeli službene razgovore o instalaciji američkih proturaketnih sustava na korejskom poluotoku, čemu se žestoko protive Sjeverna Koreja, Rusija i Kina. Peking je poručio da proturaketni sustav Thaad ugrožava sigurnost Kine i da bi potkopao njegov nuklearni sustav za odvraćanje od napada.
najavio »preventivni i ofenzivni nuklearni udar« na »neprikrivene vježbe za nuklearni rat, čiji je cilj kršenje suvereniteta« Sjeverne Koreje, stoji u priopćenju koje je objavila državna novinska agencija.

Sjevernokorejski je režim prošlog četvrtka s istočne obale ispalio nekoliko raketa kratkog dometa - samo nekoliko sati nakon što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda Pyongyangu uvelo dosada najstrože sankcije zbog navodnog testiranja nuklearnog projektila u siječnju i rakete dugog dometa u veljači.

Sjeverna Koreja izrekla je slične prijetnje i prije tri godine, uoči redovnih godišnjih vježbi američke i južnokorejske vojske.

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak ističe se da zbog »nezakonitih i nečuvenih« sankcija u zemlji »kipi kao u loncu«.

»Neselektivni nuklearni udar« koji Sjeverna Koreja planira pokazat će »vojnu snagu« zemlje, dodaje se.