Sjeverna Irska legalizirala pobačaje i istospolne brakove

istospolni brak, Sjeverna Irska, pobačaj

Pravo na pobačaj i istospolni brak legalizirani su danas u Sjevernoj Irskoj po odluci parlamenta u Londonu u kojem se donose odluke o toj britanskoj pokrajini jer izvršna vlast u Belfastu ne zasjeda već gotovo tri godine, prenosi index.hr.

Sjeverna Irska jedini je dio Ujedinjenog Kraljevstva u kojem nisu bili dopušteni istospolni brakovi, a za razliku od Engleske, Škotske i Walesa, zakoni u toj regiji zabranjivali su i pobačaj, osim u slučaju kad je ugrožen život majke. U ostatku Ujedinjenog Kraljevstva pravo na pobačaj ostvareno je 1967. godine.

Lišene izvršne vlasti od siječnja 2017. nakon izbijanja političko-financijskog skandala, institucije Sjeverne Irske su paralizirane, što su iskoristili zastupnici u Westminsteru i u srpnju izglasali amandmane kako bi proširili pravo na pobačaj i omogućili sklapanje istospolnih brakova ako se do ponedjeljka 21. listopada ne oformi nikakva lokalna vlada.

Te su promjene stupile u ponoć u Belfastu.

Prvi istospolni brakovi trebali bi se početi sklapati na Valentinovo

Propisi vezani za istospolno partnerstvo bit će gotovi do 31. siječnja, a prvi civilni istospolni brakovi bi se najkasnije trebali početi sklapati 14. veljače 2020., na Valentinovo, kazao je Julian Smith, britanski državni ministar zadužen za Sjevernu Irsku.

Dosadašnji su zakoni bili na snazi zahvaljujući konzervativcima u obje vjerske zajednice Sjeverne Irske - onoj protestantskoj koja zagovara ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu te onoj katoličkoj koja zagovara ujedinjenje s Republikom Irskom.

Kako bi izrazili protivljenje promjeni zakona, sjevernoirski zastupnici okupili su se na raspravi u Zakonodavnoj skupštini, ali radi se o simboličkoj gesti jer bez potpore više stranaka nisu se do jučer mogli izabrati premijer i zamjenik premijera te se nije mogao blokirati niti zakon izglasan i usvojen u Londonu.

Ekstremni konzervativci su tužni

Čelnica ultrakonzervativne Demokratske unionističke stranke (DUP) Arlene Foster kazala je da je "danas tužan dan".

Ispred parlamenta se okupilo tristotinjak prosvjednika, zagovornika zabrane abortusa, koji su osudili "nedemokratsku i pogrešnu odluku" Londona i koji su "glas najranjivijih - nerođene djece u našem društvu", ali i aktivista za pravo na izbor koji su skandirali: "Želimo pravo na izbor i to odmah!".