Sirijske vlasti zabrinute otvorenim prijetnjama Erdogana

Sirija, Turska, Turski dužnosnici, sirijske vlasti, Vijeće sigurnosti UN, minobacačka granata, džihadisti, kurdski borci, Sirija, Turska, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a, Raqqa, Sirija, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a, libija, tripoli, Turska, grobnica, Ahmet Davutoglu, invazija, radikalni islamisti, islamisti, Sirija, rat u siriji, Sirija, ISIL, rat u siriji, Sirija, rat u siriji, rat u siriji, Allepo, rat u siriji, francuzi, Sirija, rat u siriji, Palmira, Sirija, Sirijska vojska, sirijski pobunjenici, Ekstremisti iz ISIL-a, Sirija, Sirijska vojska, Ekstremisti iz ISIL-a, Allepo, rat u siriji, Sirija, Ekstremisti ISIL-a, ISIL, Al-Qaryatayn, ISIL, Sirijska vojska, Aleppo, Sirija, Deir al-Zora, Sirija, Sirija, rat u siriji, Turkmenske planine, Raqqa, Sirija, Daraa, Sirija, Sirija, ruske oružane snage, Generalni tajnik UN-a, Antonio Guterres
Sirijske vlasti su poručile kako bi svaka turska vojna intervencija na teritoriju Sirije bila ravna agresiji. Damask također poziva UN Vijeće Sigurnosti da spriječi svaki takav pokušaj od strane Ankare.

Podsjetimo, turski parlament ovog je tjedna Vladi predsjednika Erdogana odobrio korištenje vojne sile na teritoriju Sirije, navodno s ciljem borbe protiv terorista iz ISIL-a, no mnogi - uključujući i lidera najveće turske opozicijske stranke - ističu kako se iza ove autorizacije zapravo krije pokušaj turske vojne invazije na Siriju s ciljem rušenja vlasti u Damasku .

U izjavi sirijskog ministarstva vanjskih poslova ističe se: "Obznanjena politika turske Vlade predstavlja stvarnu agresiju prema jednoj članici Ujedinjenih Naroda. Takva politika predstavlja drsko kršenje povelje Ujedinjenih Naroda prema kojoj se nalaže poštivanje nacionalnog suvereniteta zemalja i neuplitanje u njihova unutarnja pitanja".
"Međunarodna zajednica, a naročito Vijeće Sigurnosti, mora djelovati kako bi se zaustavio ovaj avanturizam turskog vodstva jer isti predstavlja prijetnju globalnoj sigurnosti i miru", navodi se u izjavi sirijskog ministarstva vanjskih poslova.

Dakako, Damask se formalno požalio i na pokretanje akcije u Siriji od strane anti-ISIL vojne koalicije na čelu sa SAD-om. No, ovdje je stvar pragmatike - jasno je da Damasku ne smeta američko vojno djelovanje dok je ono usmjereno protiv, barem se tako za sada čini, zajedničkog neprijatelja - ISIL-a. Štoviše, pojedini sirijski vladini dužnosnici čak su i pozdravili američki angažman te su pohvalili Washington zbog činjenice da su ih pravovremeno obavijestili o početku vojnog djelovanja.

Neslužbeni izvori spominju i to kako SAD i Sirija zapravo koordiniraju napade protiv ISIL-a, mada je jasno da niti jednoj niti drugoj strani nije, radi vlastitog imidža, u interesu da s takvim podacima, ako su oni zaista točni, izlaze u javnost.

Turska je u ovoj situaciji pak iznimno problematičan faktor jer, za razliku od SAD-a koji je znatno ublažio anti-sirijsku retoriku, njen lider, predsjednik Erdogan, i dalje poziva na vojno rušenje legitimne vlasti u Damasku, a ako turske trupe zaista pređu granicu, vjerojatnost direktnog sukoba sa sirijskom vojskom je velika.

Sve ovo dolazi u trenutku kada sirijska vojska počinje stezati obruč oko Aleppa zatvarajući i posljednje glavne logističke rute kojima militanti - upravo iz pravca Turske - ubacuju ljude i oružje u najveći sirijski grad.

advance.hr