Singapur ima najjaču putovnicu na svijetu, BiH na 46. mjestu od 94 zemlje

putovnica

Prema globalnom rejtingu putovnica koji je izradila firma Arton Capital, zemlje su rangirane prema bezviznom režimu, odnosno prema broju zemalja u koje njihovi državljani mogu putovati bez vize te u koje će uskoro moći putovati bez vize. Tako naprimjer singapurska putovnica na prvom mjestu ima ocjenu 159, a putovnica BiH ocjenu 101. Zanimljivo je kako je ovo prvi put da je azijska zemlja zauzela prvo mjesto na listi firme Arton Capital.

BiH je prošle godine bila na 52. mjestu, dok smo prije četiri godine zauzeli 42. mjesto na globalnom rejtingu putovnica. Inače, državljani BiH uz putovnicu mogu boraviti u 77 zemalja od pet do 90 dana, a državljani 96 zemalja mogu slobodno ušetati u BiH.

Druga zemlja s najjačom putovnicom na svijetu je Njemačka, a slijede Švedska, Južna Koreja, Danska, Finska, Italija, Francuska, Španjolska, Norveška, Japan... Ispred BiH na listi Artona Capitala jaču putovnicu ima Mikronezija, dok istu ocjenu kao i bosanska putovnica imaju putovnica Palaue, otočne države u Tihom oceanu.

Kada je riječ o zemljama iz naše regije, jedino je albanska putovnica slabija od bosanske i nalazi se na 47. mjestu. Srbija ima jači putovnicu od naše zemlje i na listi je na 38. mjestu s ocjenom 113. Crna Gora je na 43. mjestu, Makedonija na 41. mjestu, dok je Hrvatska na visokom 14. mjestu pored Brazila s ocjenom 144 za bezvizni režim.

Britanci mogu slobodno ući u 156 država, a Amerikanci u 154. Najslabije putovnice na svijetu imaju Afganistanci, Iračani, Pakistanci i Sirijci. Oni bez viza mogu putovati u tek dvadesetak zemalja svijeta.

Podsjećamo, Ministarstvo vanjskih poslova BiH proteklih mjeseci radi na ukidanju viza za Maroko, Kinu, Peru i Japan onim državljanima BiH koji imaju diplomatske, službene i specijalne putovnice. Također je u postupku ukidanje viza za putovanja u Kinu državljanima BiH s običnim putovnicama. Uskoro bi i između Pakistana i BiH mogle biti uzajamno ukinute vize za one državljane koji imaju diplomatske i službene putovnice.

Izvor: klix.ba