Silovao 156 djevojaka – robija 175 godina

Silovao 156 djevojaka – robija 175 godina

Potpisala sam ti smrtnu presudu". Upravo tim riječima, koje je izgovorila sutkinja Rosemarie Aquilina, počelo je izricanje presude dr. Larryju Nassaru (54), sportskom liječniku koji je u posljednja dva desetljeća seksualno zlostavljao najmanje 156 djevojaka. Doduše, presuda je figurativno smrtna.Nassar je osuđen na 175 godina zatvora iz kojeg zasigurno neće izaći do kraja života. 

Nassar je dugi niz godina bio glavni osteopat nacionalnog američkog gimnastičkog tima, a djevojke, većinom malodobne, koje je zlostavljao mahom su bile sportašice koje su k njemu dolazile na preglede i liječenje zbog sportskih ozljeda. Pod izgovorom "liječenja" skidao ih je do gola, igrao se s njihovim grudima i genitalijama, dirao ih po intimnim dijelovima tijela, gurao prste i druge objekte u njihove vagine. Kako je mahom bila riječ o mladim djevojkama, gotovo djevojčicama, neke od njih pri tome su izgubile i nevinost.

Godinama su se djevojke bojale izaći s optužbama protiv Nassara, no u rujnu 2016. američka gimnastičarka Aly Raisman, osvajačica olimpijskog zlata, objavila je svoju ispovijest u listu Indianapolis Star. Nassar je odmah otpušten, a nedugo potom krenule su optužbe i ostalih sportašica koje je Nassar zlostavljao.

- Ne mogu opisati tu razinu poniženja, bespomoćnosti i srama koju sam osjećala nakon što me je Nassar pregledao - ustvrdila je jedna od njegovih žrtava. Samo mjesec dana nakon što je objavljen prvi članak o zlostavljanju, Nassar je uhićen, a prilikom pretrage njegova računala policija je našla golemu količinu pedofilskih fotografija i videosnimki.

Tijekom suđenja svjedočilo je 156 bivših i sadašnjih sportašica od kojih su neke imale tek desetak godina kada ih je Nassar zlostavljao. 

Tijekom procesa, Nassar je djelovao potišteno, kao da se kaje za sve što je učinio, no očito je sve bila gluma.

Naime, sud je došao do dopisa koji je Nassar spremao u kojemu se njegove žrtve optužuje da sve čine zbog novca i slave, na nagovor svojih odvjetnika. Ovaj dopis pročitala je i sutkinja Aquilina neposredno prije izricanja presude, a potom je iznijela svoj sud koji nitko nije očekivao.

- Za dječju pornografiju koja je nađena na vašem računalu osuđujem vas na 60 godina zatvora. Potom, kada odslužite tu kaznu, počinje vam izdržavanje zatvora od 115 godina za seksualno zlostavljanje. I nema mogućnosti pomilovanja. Jasno vam je da više nikada nećete izaći na slobodu, zar ne? - ustvrdila je sutkinja dok je Nassar u šoku slušao presudu. S druge strane, njegove žrtve u sudnici su plakale, ali od sreće.

večernji.ba