Schengen na prekretnici: Europa vraća kontrole putnika

schengen
...ni u svrhu poboljšanja sigurnosti niti za kontrolu migracije, nakon vikend-sastanka ministara unutarnjih poslova i prometa devet država Europske unije, održanog u Parizu, više nego ikada doveden je u pitanje opstanak dosadašnjih načela slobode kretanja unutar schengenske zone, piše HINA.

Na sastanku na kojem su bili i ministri iz Francuske, Njemačke, Španjolske, Italije i Velike Britanije dogovoreno je da se pojačaju sigurnosne mjere na međunarodnim vlakovima, a ministri su Europskoj komisija predložili promjenu Schengenskog sporazuma o bezgraničnoj zoni unutar EU-a.

Nadzor vlakova

Glavni povod za sastanak u Parizu bio je prije desetak dana spriječeni pokolj u brzom vlaku Thalys iz Pariza prema Bruxellesu i Amsterdamu, gdje je nekolicina putnika uspjela savladati i razoružati Marokanca Ayouba el-Khazzanija. Sa sastanka u Parizu stigao je dosad najjači udar na "Schengen", a deset ministara predlaže da se ozakoni mogućnost ponovnog uvođenja kontrola identiteta putnika pri prelasku granica. Ministri ne traže povratak na nekadašnje stanje, kad su postojale granice između država, međutim, nisu zadovoljni ni sadašnjom situacijom u kojoj uopće nema nikakvih graničnih kontrola, pa ni kontrola potencijalnih terorista.

Poznato je da Schengenski sporazum ne dopušta stalne granične kontrole, već samo povremene u situacijama izvanredne opasnosti, no sve su jači pritisci da se to promijeni. Čak i belgijski premijer Charles Michel, koji je do sada bio jedan od najžešćih protivnika bilo kakvog preispitivanja Schengena, priznaje da sloboda kretanja, koju koriste i teroristi, utječe na porast opasnosti od terorizma.

Eskalacija krize

Među mjerama je mogućnost privremene suspenzije Schengena i uvođenje graničnih kontrola putnika najdulje 30 dana ako se dokaže da jedna država za to ima razloga ili uvođenje sustavnijih kontrola identiteta putnika, ali pod uvjetom da to ne bude isto kao granična kontrola. O ovom problemu europski ministri unutarnjih poslova i pravosuđa trebali bi razgovarati i na izvanrednom sastanaku koji je zbog eskalacije emigrantske krize sazvan za 14. rujna u Bruxellesu. Hrvatska je, podsjećamo, 1. srpnja, dvije godine otkad je postala punopravna članica Europske unije, započela postupak apliciranja za pristupanje schengenskom prostoru.