Sastali se Trump i Kim Jong Un, američki predsjednik poručio: 'Jako zanimljivo!'

 Sastali se Trump i Kim Jong Un, američki predsjednik poručio: 'Jako zanimljivo!'
Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un i američki predsjednik Donald Trump sastali su se u srijedu u Hanoiju, po drugi put nakon sastanka u Singapuru u lipnju prošle godine, izrazivši nadu da će sastanak biti uspješan.

Kim i Trump su se rukovali i kratko nasmiješili stojeći ispred zastava svojih zemalja u luksuznom Hotelu Metropole u Hanoiju.

Trump je novinarima kazao kako vjeruje da će razgovori biti jako uspješni, ali i naglasio da ne namjerava "popustiti u pogledu denuklearizacije". Na pitanje hoće li proglasiti formalni kraj Korejskog rata, Trump je odgovorio: "Vidjet ćemo."

Kim je rekao da su prevladali zapreke za održavanje ovog sastanka nakon njihova prvog susreta u Singapuru i da očekuje strpljenje. Kazao je također kako se nada da će razgovori biti uspješni. Izrazio je i "uvjerenost" da će ovaj put postići pozitivne rezultate.

"Siguran sam da će ovaj put biti velikih rezultata koje će svi pozdraviti", rekao je. "Učinit ću sve što mogu kako bi se to dogodilo."

Sastanak bi trebao potrajati 20 minuta, a nakon toga slijedi večera s njihovim savjetnicima.

Trumpa će pratiti državni tajnik Mike Pompeo i obnašatelj dužnosti zapovjednika glavnog stožera Mick Mulvaney.

S Kimom će biti njegov glavni izaslanik Kim Yong Chol i ministar vanjskih poslova Ri Yong Ho.

"Vijetnam prosperira kao rijetko koja zemlja u svijetu. Sjeverna Koreja bi isto tako i to jako brzo kada bi se denuklearizirala", napisao je Trump na Twitteru prije sastanka.

"Potencijal je GOLEM, velika prilika, kao gotovo nikad u povijesti, za mojeg prijatelja Kim Jong Una. Znat ćemo jako skoro - Jako zanimljivo!".

vijesti.hr