Sam porodio suprugu jer se osoblje bolnice nije pojavilo

porod, bolnica, rodilje, naknada, bebe, porodilje, porod, zdravlje, porodilje, povećanje porodiljnih naknada, porodiljsko, porodilište, jednokratna pomoć za porodilje, porodiljna naknada

Na porodiljnom odjelu bolnice Royal Blackburn u Lancashireu, jedan je otac u potpunosti iskusio pravi doživljaj poroda svog djeteta. Kad su pojačali trudovi njegove supruge Emily, Thomas Howard počeo je bjesomučno pritiskati gumb za poziv medicinskog osoblja. Ili je gumb malo 'zaštekao' ili se osoblje oglušilo na njegovo zvonjavu, nije poznato, no otac djeteta je ostao sam dok mu je supruga rađala.

Otac petero djece kazao je kako je do dolaska babice, njegova supruga već rodila.

Nakon što je osjetila trudove, 26-godišnja Emily krenula je u bolnicu te dogovorila sa članovima obitelji da propaze na njenu ostalu djecu. Njen suprug, 33-godišnji Thomas došao je pola sata nakon supruge te primjetio kako ona gubi krv. Upitao je babicu je li takvo što normalno, na što je ona kazala kako ne zna. Takav odgovor nije u Thomasu stvorio naročito povjerenje, kako je i sam kazao.

- Tad je babica otišla i ostavila mene i Emily same. Tad sam primjetio kako izlazi glava bebice. Pritisnuo sam gumb kako bi došlo osoblje, no nitko nije došao i odlučio sam kako moram ja uskočiti - rekao je Thomas Howard za Daily Mail.

Supružnici ljuti zbog medicinske (ne)skrbi

Dodao je i kako nikad nije učinio ništa slično, ali da je nekoliko puta vidio druge ljude kako to čine te je imao donekle ideju što i kako bi rebalo učiniti. Malena Lousie Howard se tako prošlog četvrtka u 8.15 sati rodila uz pomoć svog oca.

- Ležala je na dnu kreveta, između Emiliynih nogu i ja sam čistio njena usta te se pobrinuo da može normalno disati kad je došla babica - ustvrdio je ljutit otac te dodao kako je bio šokiran onim što se upravo dogodilo, no kako je sestra jednostavno ušla i nastavila po svom kao da se ništa nije dogodilo.

Howardi su ljuti zbog slabe medicinske skrbi koju su dobili, ali i zabrinuti zbog problema pri priješnjim porodima. Naime, Thomas i Emily imaju još četvero djece: Reece (9), Dylana (6), Adama (2) i Deni (1). Čak je i National Childbirth Trust kritizirao rad u bolnici te evidentan manjak babica u Velikoj Britaniji.

- Neprihvatljivo je da netko ostane sam dok rađa u bolnici - kazala je glasnogovornica NCT-a.

I prijašnji porodi problematični

Nadalje, napomenula je i kako kao civilizirano društvo, moraju omogućiti da se ispune najosnovnije potrebe žena, ako što je prisustvo babice ili medicinske sestre tijekom poroda kako ne bi došlo do komplikacija.

- Moja jednogodišnja kćer je rođena sa zečjom usnom, a Adam je imao probleme s disanjem po porodu. Za oboje je bila potrebna pomoć pri porodu, a ako se ovo dogodilo njima, strah me i pomisliti što se moglo dogoditi sad - i dalje je šokiran Thomas Howard.

Napomenuo je kako je pravo olakšanje što je sve prošlo kako treba i da malena napreduje sasvim dobro. I udruženje medicinskih sestara i babica (Nursing and Midwifery Council) je samo koji dan prije događaja, također ukazalo na manjak osoblja u usporedbi s rastućim natalitetom u zemlji.

- Iako su se poduzele jake mjere kako bi se povećao broj babica u mnogim djelovima zemlja, u nekima je i dalje izrazit manjak - naglasio je profesor i čelnik NMC-a Dickon Weir-Hughes te dodao kako bi se stanje moglo i pogoršati, s obzirom kako se mnoge iskusne babice i supervizori bliže mirovini.

Paru se ispričala Ruth Gildert, direktorica 'Obiteljske njege' za East Lancashire Hospitals NHS Trust.

- Želim se ispričati gospođi i gospodinu Howard zbog neugodnosti koje su doživjeli pri porodu svog djeteta u bolnici Royal Blackburn - istaknula je Gilder te napomenula da ne može komentirati detalje zbog povjerljivog odnosa prema pacijentima.

Gildert je ukazala na to kako se babice i sestre trude oko rodilja, no kako je bilo sličnih slučajeva, kad moraju nakratko izaći iz bolničke sobe, a dijete se brzo rodi. To se zna dogoditi u slučajevima kad žene nisu prvorodilje.

No, sudeći prema priči Thomasa Howarda, nije bila riječ samo o ''kratkom izlasku iz sobe te brzom porodu'' koje je nezgodno uslijedilo.