SAD šalje u Poljsku dvanaest zrakoplova F-16

Američki ministar obrane Chuck Hagel i poljski ministar Tomasz Siemoniak dogovorili su se u telefonskom razgovoru da će "raspoređivanje postrojbe američkog zrakoplovstva početi u nedjelju i završiti se u četvrtak", po priopćenju ministarstva.

"Postrojba će obuhvatiti dvanaest zrakoplova F-16, transportne zrakoplove i tristo vojnika", dodao je za AFP glasnogovornik ministarstva Jacek Sonta. Zrakoplovi "stižu na zahtjev Poljske, u okviru proširene vojne vježbe koja će se održati prije nego što je bilo planirano, u napetim političkim okolnostima zbog stanja u Ukrajini", dodao je.

SAD je u četvrtak poslao u Litvu četiri letjelice F-15 radi većeg nadzora baltičkog zračnog prostora. Njihovo slanje je, rekao je litavski ministar obrane Juozas Olekas, odgovor na "agresiju Rusije u Ukrajini i na jačanje ruske vojne djelatnosti na području Kalinjingrada", ruske enklave između Litve i Poljske. Litavska predsjednica Dalia Grybauskaite pozvala je prije toga NATO da "bude više nazočan u baltičkim zemljama".

Dok poljska vojska ima 48 zrakoplova F-16, baltičke zemlje nemaju dostatno vojno zrakoplovstvo pa će zemlje NATO-a redom štititi njihov zračni prostor.

Hina