SAD napuštaju Ujedinjene nacije?

amerika i un
amerika i un
Dokument pod nazivom "Vraćanje američkog suvereniteta", koji je predstavio Mike Rogers zahtijeva da Washington donese odluku o potpunom napuštanju krovne međunarodne organizacije, kao i da UN izmjesti svoje sjedište iz New Yorka.

Također, rezolucija predlaže i napuštanje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), a sve zbog navodne ideje da novac američkih poreskih obveznika ne bude trošen na organizacije koje ne promoviraju američke interese.

Rezolucija je predložena 3. siječnja, ali je prošla daleko ispod radara medija i javnosti, a ukoliko bude usvojena bit će potrebne dvije godine da bi bila provedena.

"Predsjednik SAD okončat će članstvo SAD u UN i svim njenim organima, specijalizovanim agencijama, komisija i drugim tijelima koja su formalno povezana sa UN-om. Treba zabraniti trošenje američkog novca na bilo koje vojne ili mirovne misije u okviru UN-a", navodi se u prijedlogu Rezolucije.

Rogers je prvi put ovakav prijedlog iznio 2015. godine, ali bez uspjeha i tada je postavio pitanje zašto bi američki poreski obveznici plaćali međunarodnu organizaciju koja radi protiv američkih interesa širom svijeta.