SAD naoružava S. Arabiju i Izrael

izrael, zrakoplov  MiG, Britanski vojni zrakoplov, nevidljivi zrakoplov

Američka administracija dala je zeleno svjetlo prodaji laserski navođenih bombi Izraelu, te 10 helikoptera za različite misije MH-60 Saudijskoj Arabiji, dvjema zemljama zabrinutima zbog povećanog iranskog intervencionizma u regiji, prenose agencije u četvrtak pozivajući se na Pentagon.

Zeleno svjetlo priopćeno je kongresu koji ima 30 dana da mu se usprotivi.

Riječ je o dva ugovora podjednakih vrijednosti, 1,879 i 1,9 milijardi dolara.

To zeleno svjetlo dano je u trenutku povećane zabrinutosti Izraela i Saudijske Arabije zbog ubrzanja iranskog intervencionizma u regiji. Dvije su zemlje zabrinute i zbog toga što Iran nastavlja sa svjetskim silama, među kojima su i Sjedinjene Države, pregovore o svome nuklearnom programu što bi trebalo voditi postupnom ukidanju međunarodnih sankcija koje guše zemlju.

Po izraelskom dnevniku Haaretz od četvrtka, Washington bi mogao isporučiti Izraelu više borbenih aviona najnovije generacije F-35 kao kompenzaciju za nuklearni sporazum s Iranom.

Po izvješću američkog Kongresa, Sjedinjene Države prodale oružje Saudijskoj Arabiji od 2010. do 2014. godine u vrijednosti 90 milijardi dolara.

Također, SAD planiraju u lipnju Iraku poslati tisuću komada protutenkovskog oružja za borbu protiv Islamske države, kako bi se spriječili napadi bombaša samoubojica poput onih koji su omogućili zauzimanje Ramadija, rekao je u četvrtak viši dužnosnik State Departmenta.

Hina