SAD i EU pojačavaju pritisak na Moskvu

Ukrajina proglasila mobilizaciju, Ukrajinsko vijeće za nacionalnu sigurnost, Proruske snage, Krim, Rusko ministarstvo obrane, Donjeck, parlament u Kijevu, ukrajina, Rusija, kina, ukrajina, Rusija, EU i Rusija, Pitanje Krima, OESS, ukrajina, Ukrajinski premijer, Arsenij Jacenjuk, Vijeće sigurnosti UN, Donjeck, prosvjedi, ukrajina, Proruske snage, proruski separatisti, ukrajina, Donjeck, Harkiv, Donjeck, proruski separatisti, Vijeće sigurnosti, AK100, ruske oružane snage, ukrajina, ukrajina, građanski rat, proruski separatisti, Ukrajinska vojna ofenziva, ukrajinci, ukrajina, Ukrajina EU, upad tenkovima, žestoki sukobi, broj mrtvih raste, Ukrajina EU, EU i Ukrajina, proruski separatisti, Donjeck, ukrajina, ukrajina, sukobi, proslava Dana Pobjede, Kijev, Donjeck, ukrajina, proruski separatisti, ukrajina, proruski separatisti, Slaviansk, žestoke borbe, ratno stanje, Vladimir Putin, Sergej Šojgu, ukrajinska oporba, ukrajinci, ukrajinska vojska, ukrajina, proruski separatisti, zračni napadi, ukrajina, Rusij
Sedam ukrajinskih vojnika poginulo je a 24 su ranjena u borbama na istoku zemlje u posljednja 24 sata, dok Zapad pokušava izvršiti pritisak na Moskvu kako bi djelovala na proruske separatiste nakon subotnje drame u Mariupolju gdje je poginulo 30 civila.

Kako je u ponedjeljak kazao glasnogovornik ukrajinske vojske Vladislav Železnjov, borbe u istočnoj Ukrajini na najžešćoj su točki od dogovora o primirju u rujnu prošle godine. Pobunjenici su pokrenuli ofenzivu na Mariupolj i kazali da će okružiti Debalčevo gdje su, po glasnogovorniku, borbe trenutno najjače.

Američki predsjednik Barack Obama obećao je ojačati pritisak na Moskvu a njemačka kancelarka Angela Merkel traži od Rusije da djeluje na separatiste nakon subotnjeg bombardiranja ukrajinske luke Mariupolj u kojem je poginulo 30 ljudi, a devedesetak je ranjeno.

Obama je izjavio tijekom posjeta Indiji da želi povećati pritisak na Rusiju nakon napada na Mariupolj. "Nastavit ćemo s pristupom koji već provodimo, točnije jačanjem pritiska na Rusiju i razmotrit ću sve dodatne opcije kojima raspolažemo, osim vojnog sukoba", rekao je na konferenciji za novinare u New Delhiju. "Jako smo zabrinuti zbog novih kršenja prekida vatre i agresije separatista s ruskom potporom, ruskom opremom, ruskim financiranjem, ruskom obukom i ruskim postrojbama", dodao je.

Obama je kazao da će SAD nastaviti provoditi "gospodarski pritisak" na Rusiju i "diplomatski je izolirati".

Merkel je pak u u nedjelju pozvala ruskog predsjednika Vladimira Putina da "pritisne separatiste" na istoku Ukrajine. Merkel je pozvala ruskog predsjednika da "spriječi novu eskalaciju" nasilja i zauzme se za poštovanje ugovora iz Minska potpisanog 5. rujna radi uspostave primirja, rekao je glasnogovornik Steffen Seibert u priopćenju.

Proruski separatisti kao potpisnici tog ugovora "moraju sjesti za stol s kontaktnom skupinom" i predstavnicima Ukrajine, Rusije i OESS-a (Organizacija za europsku sigurnost i suradnju), ocijenila je kancelarka.

Merkel je nazvala ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka da mu izjavi sućut zbog pogibije 30 civila i ranjavanja njih više od 90, zbog čega je Ukrajina u nedjelju proglasila dan žalosti.

Francuski predsjednik Francois Hollande razgovarao je u nedjelju s Porošenkom i predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom te je izrazio duboku zabrinutost, kazao je ured francuskog predsjednika. Dodao je da bi Hollande u ponedjeljak trebao razgovarati i s ruskim predsjednikom Putinom, kao i kancelarkom Merkel, dodaje se u prioćenju.

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini najavila je da će u četvrtak sazvati izvanrednu sjednice ministara vanjskih poslova EU-a kako bi razgovarali o stanju nakon drame u Mariupolju.

"Sazvala sam izvanrednu sjednicu ministara vanjskih poslova u četvrtak koja će biti posvećena stanju u Ukrajini", rekla je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Federica Mogherini. "Ta će eskalacija nužno prouzročiti ozbiljno pogoršanje veza EU-a i Rusije", upozorila je.

Neke vlade, među kojima Švedska, Litva i Latvija, traže donošenje novih sankcija protiv onih koji potiču na rat na istoku Ukrajine i protiv okružja ruskog predsjednika.

EU bi u četvrtak mogao odlučiti o proširenju popisa s imenima fizičkih i pravnih subjekata pod europskim sankcijama. "To je najlakše i najbrže rješenje", rekao je u povjerenju za AFP izvor u EU-u. No takve su sankcije pokazale ograničen doseg.

Problem je što je za postroženje gospodarskih sankcija potrebna jednoglasna odluka predsjednika država i vlada EU-a, o čemu bi se moglo razgovarati na summitu predviđenom 12. veljače. "Sve će ovisiti o razvoju situacije na terenu. Do četvrtak imamo vremena za razmišljanje", komentirao je taj europski izvor.

Bombardiranje Mariupolja i ofenziva koju su najavili pobunjenici na taj grad na istoku Ukrajine, posljednji pod kontrolom pobunjenika, mogli bi otvoriti novi front u tom sukobu koji traje već devet mjeseci a u kojem je poginulo više od 5.000 ljudi.

Osvajanje tog grada otvorilo bi kopneni put između Rusije i Krima, koji je Moskva anektirala u ožujku prošle godine ali koji je još uvijek ovisan o Ukrajini u smislu opskrbe vodom i strujom.

Vijeće sigurnosti UN-a trebalo bi se sastati u ponedjeljak navečer na zahtjev Litve te razgovarati o eskalaciji nasilja u Ukrajini.