SAD i EU pojačali sankcije Rusiji

Vladimir Putin, nove sankcije, Barack Obama, EU i Ukrajina, Bruxelles, Rusija, EU i Rusija, nove sankcije, sankcije, medvedev, Vladimir Putin, ruska duma, Krim, Rusija, EU i SAD, međunarodne sankcije, sankcija protiv Rusije, Vladimir Putin, nato, Anders Fogh Rasmussen, NATO i Rusija, Rusija, Vladimir Putin, Angela Merkel, Francois Hollande, pregovori, prekid vatre , sankcija protiv Rusije, Rusija, SAD i Rusija, Vijeće sigurnosti UN-a, rat u siriji, Turska, Rusija
Američko ministarstvo financija objavilo je da američkim tvrtkama i pojedincima zabranjeno poslovanje s Rostecom, ruskim tehnološkim i obrambenim divom, a blokirana je i imovina još pet državnih tvrtki za proizvodnju oružja
SAD je u petak uveo nove sankcije Rusiji koje će zahvatiti naftnu i obrambenu industriju te dodatno ograničiti pristup ruskih banaka američkim financijskim tržištima, a ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je da Moskva razmatra protumjere na sankcije Zapada koje smatra pokušajem da se ometu mirovni napori u istočnoj Ukrajini.

Sancije, koje po prvi puta pogađaju rusku Sperbank, poklapaju se s novim europskim mjerama kojima su uvedena ograničenja za financiranje nekih ruskih državnih tvrtki i zamrznuta imovina vodećih ruskih političara.

Američko ministarstvo financija objavilo je da američkim tvrtkama i pojedincima zabranjeno poslovanje s Rostecom, ruskim tehnološkim i obrambenim divom, a blokirana je i imovina još pet državnih tvrtki za proizvodnju oružja.

Sancije naftnom poslovanju odnose se na istraživanje i proizvodnju nafte u dubokom moru, na platformama na Arktiku i u škriljevcu koje provodi pet ruskih energetskih tvrtki: Gazprom, Gazprom Neft, Lukoil, Surgutneftgas i Rosneft.

Nove američke sankcije stežu financijsku omču oko šest ruskih banaka, uključujući Sperbank, najjaču banku po imovini.

Govoreći novinarima nakon sastanka Šangajske organizacije za suradnju u glavom gradu Tadžikistana Dušanbeu, Putin je ocijenio da su sankcije "pomalo čudne" imajući u vidu mirovne napore u istočnoj Ukrajini, uključujući prekid vatre.

- U trenutku kada se stvari kreću prema mirnom rješenju, poduzimaju se koraci kojima je cilj omesti mirovni proces - rekao je Putin.

- Odavno je poznato da su sankcije instrument vanjske politike i da nikada ne dovode do željenog rezultata, čak i kada su usmjerene na slabije zemlje. Politika sankcije zadaje određenu štetu, uključujući i onima koji ih uvode - istaknuo je ruski predsjednik.

Europska unija također je u petak proširila sankcije protiv Rusije zbog njezine uloge u sukobu u Ukrajini gdje traju sukobi vladinih snaga i proruskih pobunjenika.

NATO kaže da ima uvjerljive dokaze kako je Rusija u pomoć pobunjenicima poslala vojnike i naoružanje, što Moskva opovrgava.

Rusija optužuje SAD za poticanje prosvjeda koji su doveli do svrgavanja proruskog predsjednika Viktora Janukoviča i da se događajima u Ukrajini služi za "obuzdavanje" Rusije.

Hina