Ruski veleposlanik u Srbiji: Skandalozne priče neće nanijeti štetu odnosima zemalja

veleposlanik, Rusija, Srbija
Veleposlanik Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je, povodom špijunske afere u Srbiji, da je uobičajeno da se uoči značajnih sastanaka na visokom nivou pojavljuju neke provokacije i nešto skandalozno, te poručio da takve priče ne mogu nanijeti štetu odnosima ove dvije zemlje.

"Poslije toga se nešto i demantira i mi smo navikli i bez obzira na te provokacije, idemo dalje. Nikakve skandalozne priče i tobožnja vrbovanja od strane ruskog vojnika, srpskog vojnika ne mogu nanijeti nikakvu štetu našim odnosima", rekao je Bocan-Harčenko za RTS.

Bocan-Harčenko se ranije danas u Beogradu sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

https://www.youtube.com/watch?v=yawNh1SwYts&feature=emb_title

Do susreta je došlo nakon objavljivanja snimka čiju je autentičnost potvrdila Bezbjednosna-informativna agencija (BIA) i na kojem se vidi ruski obavještajac koji daje novac navodno srpskom agentu, čiji identitet nije otkriven.

Govoreći o snimku, Vučić je potvrdio da je on nastao u prosincu 2018. godine i da se na njemu nalazi potpukovnik Z. K. Predsjednik Srbije naveo je da su, u trenutku kada je snimak nastao, na terenu u Zemunu bili i pripadnici domaćih obavještajnih službi, ali da nisu bili u prilici da načine snimak.

"BIA je znala za snimak koji je načinjen 24. prosinca 2018. i primjenili smo operativne mjere. Došli smo do podataka da će se u Zemunu umirovljeni potpukovnik Z. K. sastati sa Klebanom. Opservacijom je uočen dolazak Klebana taksijem, ali nije bilo moguće dokumentiranje, jer je bilo dosta osoba u kontrapratnji. U Zemunu su uočene tri osobe koje su izašla iz automobila marke "Audi i krenuli ka keju", rekao je Vučić.