Ruska paravojska koja je obučavala djecu u Srbiji: 'Radit ćemo tajno i u drugim zemljama'

Ruska paravojska koja je obučavala djecu u Srbiji: 'Radit ćemo tajno i u drugim zemljama'
Ruska paravojna grupa E.N.O.T Korp, koja je obučavala djecu u Srbiji u nedavno zatvorenom vojnom kampu na Zlatiboru, poručila je da će u buduće slične aktivnosti nastaviti u tajnosti jer su ovaj put, kako kažu, neprijatelju odali sve infomacije i namjere.

Ruska grupa čitav projekt opisala je kao "vojni patriotski kamp", a njegovo zatvaranje okarakterizirala kao apsurd.


Također, E.N.O.T Korp slične akcije uskoro najavljuje i u drugim dijelovima svijeta, napominjući da se uz njihovu pomoć zemlje mogu osloboditi "pogubnog utjecaja zapadne pseudocivlizacije".

Djecu iz Srbije i okruženja koja su prethodnih dana pohađala "patriotsko-omladinski" kamp na Zlatiboru, izmedu ostalih trenirali su i pripadnici ruske paramilitarne grupe E.N.O.T Korp, a ova kontroverzna "mini vojska", bila je jedan od organizatora, sada već rasformiranog, kampa.

Mladi ljudi, među kojima i jedan broj maloljetnika, učili su snalaženje u prorodi, ratne vještine, rukovanje improviziranim oružjem, i to sve u vojnim uniformama. Blic navodi da je ova, kako pojedini mediji pišu, privatna vojna kompanija nastala za vrijeme sukoba u Ukrajini 2015. godine.

Valerij Sambarov, jedan od lidera E.N.O.T.-a, rekao je da njegova organizacija želi pomoći da mladi "postanu pravi ljudi i ratnici kako bi branili svoju zemlju".

Prema pisanju Blica, ona je samo jedna od mnogih koje su pod neformalnim patronatom Kremlja, a s obzirom na vrijeme kada je nastala, nameće se zaključak da su njeni članovi sudjelovali u sukobima u Dombasu i Donjeckoj oblasti, na strani Rusije, naravno.

Kamp na Zlatiboru u žižu javnosti je došao prije nekoliko dana, kada su se pojavile informacije da su u njemu djeca i mladi do 24 godine učili snalaženje u prirodi, ali i da rukuju replikama oružja i eksplozivnim napravama u vidu petardi... Kamp je zatvoren, a ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović objasnio je moguća zloupotreba djece i uznemiravanje javnosti.

 

vijesti.hr