Rusija šalje na putovanje prvi plutajući nuklearni reaktor na svijetu!

Rusija šalje na putovanje prvi plutajući nuklearni reaktor na svijetu!

Brod teži 21.000 tona i ima dva reaktora snage 35 megavata

Rusija će lansirati prvi plutajući nuklearni reaktor na svijetu i poslati ga u epsko putovanje preko Arktika već u petak (danas), unatoč upozorenju ekologa na ozbiljne rizike za cijelu regiju. 

Pokreće ga nuklearno gorivo, Akademik Lomonosov napustit će arktičku luku Murmansk kako bi započeo svoje 5000 kilometara dugačko putovanje sjeveroistokom Sibira.

Nuklearna agencija Rosatom kaže kako je reaktor jednostavnija alternativa nego  izgradnja konvencionalne elektrane na tlu koja je smrznuta tijekom cijele godine, a Rusi ih namjeravaju prodavati u inozemstvu.

"Černobil na ledu"

No, grupe za zaštitu okoliša dugo vremena upozoravaju na opasnost projekta, nazivajući ga potencijalnim "Černobilom na ledu" i "nuklearnim Titanikom".

Smrtonosna eksplozija na vojnom poligonu na krajnjem sjeveru Rusije u kolovozu ove godine koja je uzrokovala nalet radioaktivnih čestica, izazvala je daljnje zabrinutosti.

Očekivano trajanje putovanja ovog plutajućeg nuklearnog reaktora je između četiri i šest tjedana, ovisno o vremenskim uvjetima i količini leda na putu. Rad na Akademik Lemonosovu, veličine 144 metara, započeo je u Sankt Petersburgu 2006. godine. 

Kada stigne u Pevek, gradić od 5.000 stanovnika u sibirskoj regiji Chukotka, zamijenit će lokalno nuklearno postrojenje i zatvorenu elektranu ugljena.

S radom počinje do kraja godine

S radom će početi do kraja godine, a uglavnom će služiti za naftne platforme u regiji dok Rusija razvija eksploataciju ugljikovodika na Arktiku.

Rashid Alimov, šef energetskog sektora Greenpeacea Rusije, rekao je da su ekološke skupine kritične prema ideji plutajućeg reaktora još od 1990-ih godina.

"Bilo koja nuklearna elektrana proizvodi radioaktivni otpad i može imati nesreću, ali Akademik Lomonosov je dodatno osjetljiv na oluje", rekao je on za AFP.

Vuku ga druga plovila, što čini izgled za sudarom tijekom oluje vjerojatnijim.

Potrošeno gorivo skladištit će na samom brodu

Budući da Rosatom planira skladištiti potrošeno gorivo na samom brodu, Alimov je rekao "da bi svaka nesreća koja uključuje ovo gorivo mogla imati ozbiljan utjecaj na krhki okoliš Arktika". Dodao je da u regiji "nema infrastrukture za nuklearno čišćenje".

Globalno zagrijavanje i otapanje leda učinilo je sjeveroistočni prolaz, koji povezuje Atlantski ocean s Tihim oceanom duž ruske sjeverne obale, pristupačnijim.

Brod teži 21.000 tona i ima dva reaktora snage 35 megavata, svaki sličan onima kojeg koriste nuklearni ledolomci. Ima 69 članova posade i putuje brzinom od 3.5 do 4.5 čvorova. 

Nuklearna industrija razvija manje i jeftinije reaktore kako bi privukla nove kupce, piše livemint

vijesti.hr