Rusija postaje 'prijetnja'

obama, Barack Obama, Angela Merkel, Rusija, ukrajina, ukrajinska vojska, Rusija, SAD i Rusija, EU i Rusija, Barack Obama, Angela Merkel, Rusija, EU i Rusija, Njemačka
Njemačko ministarstvo obrane upravo priprema novi izvještaj o sigurnosti, a kako piše njemački list Die Welt, u njemu će se Rusija spominjati kao jedna od 10 velikih sigurnosnih izazova - dakle rame uz rame s teroristima, migrantima, cyber-napadima, desničarskim ekstremizmom i globalnim klimatskim promjenama.

Očekuje se da bi se novi izvještaj mogao objaviti nakon što bude održan referendum u Britaniji po pitanju ostanka ili izlaska Britanije iz EU-a, jer Berlin ne želi svojim izvještajem utjecati na taj referendum. Dakako, to govori nešto i o samom izvještaju na 80 stranica koji će očito imati znatan utjecaj.

Podsjetimo, Njemačka je od ujedinjenja izdala dva ovakva izvještaja - jedan 1994. i drugi 2006. Novi izvještaj definirati će smjernice njemačke vanjske politike - odnos s Rusijom će se degradirati od 2006. kada se Rusiju nazivalo "partnerom".

Sada, 10 godina kasnije, Rusija postaje "prijetnja".