Rusija pojačala isporuke vojne opreme Siriji

Antonov 225, An-225 Mriya, filipini, Zagreb, Siemens-Končarov transformator, Sirija, Rusija, Antonov 124 , dobavljač oružja , Bašar al-Asad
...i to u trenutku kada su unutarnji sukobi oslabili pobunjenike, javlja u petak Reuters.

Moskva, koja pokušava osnažiti svoj diplomatski i gospodarski utjecaj na Bliskom istoku, glavni je dobavljač oružja Siriji, dajući Asadu ključnu potporu u trogodišnjem građanskom ratu i blokirajući pokušaje Zapada da kazni sirijsko vodstvo sankcijama zbog upotrebe sile protiv civila.

Nove ruske zalihe stižu u kritičnoj fazi sukoba, uoči mirovnih pregovora zakazanih za sljedeći tjedan u Ženevi, s rascjepkanom oporbom čija snaga jenjava i Zapadom koji je, iako podupire oprbu, sve zabrinutiji zbog nazočnosti stranih militanata.

Prema više izvora, Rusija transportnim zrakoplovima Antonov 124 doprema oklopna vozila, radare, elektronsku opremu, rezervne dijelove za helikoptere i više vrsta oružja, uključujući i navođene projektile.

Sirijski dužnosnici nisu bili dostupni za komentar o spomenutim tvrdnjama, dok je Rusija poručila da isporukom vojne opreme ne krši međunarodne zakone jer Damasku ne prodaje napadačko oružje.

U međuvremenu je Velika Britanija optužila sirijsku vladu da koristi »bombe bačve« - cilindre napunjene eksplozivom i metalnim dijelovima koje se bacaju iz zrakoplova - te da je tako »počinila još jedan ratni zločin«. Američki stručnjaci tvrde da je korištenje spomenutih bombi pokazatelj da Asad oskudijeva u zračnom naoružanju.