Rusija planira letove bombardera blizu američke obale

Najava ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua o letovima na dugim relacijama stigla je samo nekoliko dana nakon što je NATO otkrio ruske upade u europski zračni prostor, uključujući i složene zrakoplovne formacije koje su letjele na "provokativnim" rutama.

Prema Šojguovim riječima, letovi uzduž granica Ruske Federacije i iznad Arktika predviđeni su kao dio treninga za operacije na dugim relacijama, prenijela je ruska državna agencija TASS.

"U sadašnjoj situaciji, trebamo osigurati našu vojnu nazočnost u zapadnom dijelu Atlantika, istočnome dijelu Tihog oceana i u vodama Karibika i Meksičkog zaljeva", rekao je Šojgu.

Glasnogovornik Pentagona, pukovnik Steve Warren izjavio je kako svaka država ima pravo operirati u međunarodnim vodama i u međunarodnom zračnom prostoru.

"Rusi su u prošlosti patrolirali u (Meksičkom) zaljevu i vidimo da ruska mornarica operira u Meksičkom zaljevu. To su međunarodne vode", rekao je Warren.

"Važno je da Rusi izvode svoje operacije sigurno i sukladno međunarodnim standardima", pojasnio je.

Odnosi između Moskve i Zapada pogoršali su se zbog ukrajinske krize, nakon što se Ukrajina suočila s pobunom proruskih separatista na istoku zemlje.

Zračne ophodnje bombardera, praksa iz Hladnog rata, smanjile su se nakon raspada Sovjetskog Saveza, ali ih je ruski predsjednik Vladimir Putin obnovio 2007. godine.

izvor: Hina