Rusija i Ukrajina razmijenile zatvorenike

Rusija, ukrajina, razmjena zatvorenika

 Rusija i Ukrajina započeli su dugo očekivanu razmjenu zatvorenika u subotu što bi moglo umanjiti tenzije zbog ruskog pripajanja Krima prije pet godina.

Iako bi razmjena koja je u toku mogla pomoći u izgradnji povjerenja između Moskve i Kijeva i omogućiti im da počnu ozbiljno pregovarati o drugim pitanjima, bilo koji put ka potpunom zbližavanju vjerojatno će biti dug i složen.

Nakon dugotrajnih pregovora, očekivanja za zamjenu zarobljenika postala su velika, što su čelnici dviju zemalja i rekli tokom posljednjih dana, prenio je Reuters.

U subotu je avion s ruskim zarobljenicima napokon bio na putu iz Kijeva do Moskve, dok je u isto vrijeme avion s ukrajinskim zarobljenicima putovao za Kijev iz Moskve.

Iako Ukrajina još uvijek želi Krim nakon što ga je Moskva pripojila 2014. godine, razmjena će se ipak smatrati pobjedom za ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog koji je ove godine došao na vlast obećavajući vratiti ukrajinske zatvorenike u Rusiju.

Ruski separatisti koji podržavaju ruski rat nastavljaju kontrolisati dio istočne Ukrajine. 

Rusko-ukrajinski sukob je odnio više od 13.000 života, a Zelenski se također obvezao da će okončati sukobe koji traju i pored prekida vatre koji je potpisan 2015. godine.