Rusi naredili lov na hrvatskog dragovoljca 'Horvata'

dragovoljci, hrvatski dragovoljci, Ukrajinske postrojbe, ukrajina
Riječ je o hrvatskim dragovoljcima koji su se pridružili ukrajinskoj vojsci. Kijev se suočava sa silovitom ruskom invazijom koja traje već godinu dana, zamaskiranoj u tzv. pobuni etničkih Rusa i odnarođenih Ukrajinaca u istočnim pokrajinama Doneck i Luhanjsk, koja jako podsjeća na način na koji je Slobodan Milošević pokušao odcijepiti dijelove Hrvatske i BiH te ih uključiti u veliku Srbiju. Ukrajinski poluotok Krim, koji je Rusija vojno zauzela, a potom i pripojila, uz simboličnu vojnu pomoć srpskih četnika, danas više nitko niti ne spominje.

Nazočnost vrlo malog broja hrvatskih građana koji su mimo državnih institucija otišli u Ukrajinu, jako je razbjesnila ruskog predsjednika Vladimira Putina. Ruska Federacija je u četvrtak službeno zatražila od Vlade u Zagrebu da spriječi sudjelovanje hrvatskih vojnika na strani ukrajinske vojske. Što ima Ruska Federacija s ratom u Ukrajini? Navodno, nema baš nikakve. Promidžba iz Moskve tvrdi kako su se na istoku Ukrajine obespravljeni prorusi digli na ustanak sami od sebe prosvjedujući tako protiv nasilne smjene vlasti u Kijevu. Veleposlanik Republike Ukrajine u Zagrebu Oleksandr Levčenko, rekao je u petak za televiziju N1 kako u njegovoj zemlji ratuje čak 10.000 ubačenih ruskih vojnika zajedno s još 12.000 lokalnih proruskih pobunjenika. Sam Putin je u travnju prošle godine priznao kako su pripadnici fantomske vojske bez obilježja na Krimu, kakvi sada operiraju i na istoku Ukrajine, popularno zvani "mali zeleni", zapravo ruski vojni specijalci. Nije nikakva tajna da su ključni vojni vođe koji su organizirali pobunu u Donecku i Luhanjsku, Igor Girkin zvani Strelkov, Igor Bezler i Aleksandr Borodaj, agenti ruske tajne službe. Strelkov je zanat učio u Bosni gdje je zajedno s drugim dobrovoljcima iz Rusije, ratovao na strani bosanskih Srba. Ruskim vojnicima u Ukrajini pomažu i brojni dobrovoljci iz Čečenije, Aphazije, Južne Osetije i Srbije. Tijekom posljednjih pregovora u Minsku, samo u jednoj noći preko ruske granice u Ukrajinu je ušlo novih 50 ruskih tenkova, 40 raketnih sustava i 40 oklopnih vozila. No, Moskvi kao trn u oku posebno smeta osam (ili 30) Hrvata, naoružanih kalašnjikovima, koji zajedno s ukrajinskim braniteljima pokušavaju spasiti važan lučki grad Mariupolj, na Azovskom moru. Zanimljivo je da su upravo ondje tijekom Drugog svjetskog rata boravili pripadnici Pavelićeve Hrvatske pomorske legije, kao i hrvatski zrakoplovci koji su ratovali u sastavu Wehrmachta.
NOVAČENJE PREKO FACEBOOKA

Čini se da Ruse ipak manje brine brojnost hrvatskih dragovoljaca, a više njihova kvaliteta. Navodno se na čelu 13. pričuvne bojne, u sastavu Azovske brigade, nalazi hrvatski vojni zapovjednik kojega su ruske tajne službe, u nemogućnosti točnije identifikacije, nazvali kodnim imenom - Horvat. Upravo je ta postrojba najzaslužnija za ruski poraz u borbama za ukrajinsko selo Širokine, odakle su se Putinovi "mali zeleni", Čečenci i ostali morali povući. Navodno je ruski predsjednik naredio ruskim specijalcima da Horvata uhvate živog. Nije isključena ni njegova likvidacija, onako kako je završio čečenski pobunjenik Isa Munajev, koji se borio na ukrajinskoj strani. Novačenje Hrvata obavlja se preko stranice Podrška narodu Ukrajine na Facebooku.

glas-slavonije.hr