Rudari ispričali prve pojedinosti iz prvih i najgorih 17 dana u mraku

čile, rudari, spašavanje, čile, rudari
Spašena 33 rudara provela su prvi miran vikend s obiteljima. Trinaestorica među njima bila su na zajedničkom misnom slavlju.

Spašeni pregledavaju videoizvještaje i komunikaciju koja se održavala za njihova 69-dnevnog zatočenja na dnu 625 metara dubokog iskopa. Dakako, broje novac od nagrada i pregledavaju ponude za pisanje knjiga i snimanje filmova, piše večernji list.

U slavlju su se međusobno obvezali na jedno: da neće govoriti o preživljavanju najtežih prvih 17 dana nakon urušavanja potpornja 5. kolovoza, dok se nije znalo jesu li živi i hoće li poumirati pod zemljom. Govorit će kao skupina, kažu, da bi se izbjegla izobličenja osobnih ispovijedi.

Neki se ipak ne drže dogovora, poput rudara Jorgea Galleguillosa koji je Reutersu rekao da će unatoč svemu o pojedinostima govoriti za novac.
Mario Sepulveda, najveći šaljivac među njima, koji je iz rudnika iznio vreću kamenja kao suvenira, kaže listu Mail on Sunday da se kritičnih dana znao pretvarati da je umro, samo da bi kolege nekako razvedrio. Opovrgnuo je priče o tome da su rudari međusobno prakticirali seks, ali je rekao da bi sočno prepričani događaji "odozdo" mogli štetiti djeci, jer su se u iščekivanju ponašali kao djeca.

Čileanska mornarica objavila je i prve fotografije iz podzemlja na kojima se razabire skučena prostorija jedva osvijetljena s dva svjetla. Ministarstvo rudarstva dopustilo je i snimatelju s malom kamerom da se spusti u komoru u kojoj su rudari proveli 69 dana.

U članku u listu El Pais pisac i bivši rudar Hernán Rivera Letelier ponešto im i savjetuje:
- Nadam se da lavina bljeskalica i svjetala koja se prema vama obrušava donosi ponešto dobra. Istina je da ste predugo čamili u paklu, ali bio je to barem pakao kakav poznajete. Sada se pred vama, drugovi, otvara pakao koji još niste doživjeli, pakao šoubiznisa, otuđujući pakao televizije. Samo vam jedno mogu savjetovati: držite se obitelji i djece. To je jedini način kako ćete preživjeti - piše  Hernán Rivera Letelier.