ROZP: Limun iz Turske je kancerogen

ROZP: Limun iz Turske je kancerogen
U priopćenju ZORP-a, koji okuplja udruge za zaštitu potrošača iz pet jugozapadnih županija, a sjednište ima u Karlovcu, podsjeća se da mnoge generacije potrošača pamte razne nestašice, pa i nestašice limuna i banana 80-tih godina, ali i da je tog voća ipak, "iz nepoznatih razloga, uvijek bilo u Slunju".

'Ne koristiti koru'

"Slična situacija se pojavila i sada, ali su se trgovci snašli pa potrošači ne moraju ići u Slunj po limun. Uvezli su jeftiniji limun iz Turske, ali na deklaraciji tih limuna piše: 'ne koristiti koru, limun je tretiran imazalilom'", piše u priopćenju ROZP-a. Upozorava se, međutim, da je deklaracija je napisana sitnim, jedva čitljivim slovima.

ROZP tvrdi da imazalil kod dojenčadi i male djece izaziva probleme u središnjem živčanom sustavu, da je kancerogen te da kod odraslih djeluje loše na reproduktivne organe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je fungicid koji prodire kroz koru na cijeli plod limuna, vrlo je stabilan, čak i na višim temperaturama. Zato savjetujemo potrošačima da kao korektivni faktor tržišta imaju pravo na informiran izbor roba koje će kupovati. Potrošači imaju pravo odlučivati kako, na što i gdje će trošiti svoj novac", kaže se u priopćenju naslova "Isplati li se kupovati jeftinije?"

'Do korisnika dolaze male količine'

Podsjetimo, kada se prije tri godine pojavila priča o mandarinama tretiranim imazalilom, mr. sc. Dubravka Kipčić, voditeljica Odsjeka za pesticide Zavoda za javno zdravstvo, za Danas.hr je objasnila o kakvom sredstvu je riječ. Objasnila je da se ono najčešće koristi u tretiranju citrusnih plodova protiv truljenja pri skladištenju, a da su količine kojima se tretira plodove strogo zakonski propisane.

"Bitno je u toj priči u kolikoj koncentraciji se imazalil koristi. To što dolazi do korisnika su milijunti dijelovi i male količine", rekla mr. sc. Kipčić za Danas.hr.

Čak i ako dođe do prekoračenja zakonski maksimalno dopuštene količine (MDK), to ne znači istovremeno i opasnost po zdravlje potrošača, jer su MDK vrijednosti daleko ispod toksikološki značajnih količina, kazala je Kipčić.

Izvor: Danas.hr/Hina