Rosen Plevnelijev u znak protesta otkazao posjet Ukrajini

Bugarski predsjednik, Rosen Plevnelijev, posjet, kršenja ljudskih prava, politička nestabilnost
Ukrajinske vlasti udaljavaju svoju zemlju od Europske unije, ocijenio je u srijedu poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski, dok je bugarski predsjednik odlučio otkazati posjet toj zemlji.

Ukrajina »se udaljuje od Europske unije na vrlo jasan način i ne postoji ništa što bi ukazivalo da će se okrenuti u suprotnom smjeru«, rekao je Sikorski novinarima.

»Pozivamo dvije strane na suzdržanost, ali glavni razlog za sve ovo što se događa, to je napuštanje puta prema Europi i prema reformama, te usvajanje represivnih zakona«, ocijenio je.

Novi zakoni koji stupaju na snagu u srijedu drakonski ograničavaju slobodu prosvjeda u Ukrajini. U kontroverznom zakonskom paketu, koji su zastupnici nabrzinu usvojili bez rasprave prošloga tjedna, predviđa se da prosvjednici mogu biti zadržani u pritvoru 15 dana zbog sudjelovanja u nedopuštenim prosvjedima ili zbog nošenja kaciga ili maski tijekom okupljanja.

Bugarski predsjednik Rosen Plevnelijev otkazao je posjet Ukrajini predviđen za svibanj, navodeći kao razlog »kršenja ljudskih prava i političku nestabilnost u zemlji«.

»Pribjegavanje sili protiv mirnih prosvjeda je neprihvatljivo i ne može biti rješenje političke krize«, rekao je Plevnelijev, za kojega »zakoni koji ograničavaju prava građana predstavljaju kršenje europskih vrijednosti«.

Pet oporbenih aktivista je izgubilo život, a tristo je ranjeno u silovitim sukobima prosvjednika i redarstvenih snaga u Kijevu, priopćio je u srijedu navečer improvizirani oporbeni medicinski centar.

Hina