Roditelji na aukciji prodali svoju maloljetnu kćer za 500 krava, 3 automobila i 10.000 dolara

 Roditelji na aukciji prodali svoju maloljetnu kćer za 500 krava, 3 automobila i 10.000 dolara
Skandali u Facebook-u samo se nižu. Ovog puta okrivili su najveću društvenu mrežu za "barbarski način korištenja tehnologije" jer su dozvolili prodaju djevojke od 16 godina u svrhu sklapanja braka.

Obitelj prodane djevojke nalazi se u Južnom Sudanu, a odlučili su se za aukciju na Facebook-u u potrazi za najvećim mirazom u zamjenu za brak svoje šesnaestogodišnje kćeri.

Iz Facebook-a su poručili kako su objavljeni oglas maknuli čim su saznali za njega, ali to je bilo tek nakon što se djevojčica udala.

Prema saznanjima Udruge za zaštitu dječjih prava, Plan International, za djevojku su se nadmetala petorica muškaraca. Neki od njih su navodno visoko rangirani službenici iz Južnog Sudana.

Aktiviste jako brine ova aukcija za koju je otac djevojke navodno primio 500 krava, tri automobila i 10.000 dolara. Smatraju da bi ovaj događaj mogao potaknuti druge obitelji da koriste društvene mreže pri traženju miraza.

"Da se djevojka može prodati za brak na najvećoj svjetskoj društvenoj mreži u današnje vrijeme, naprosto je nevjerojatno", rekao je George Otim, voditelj Plan Internationala.

Iz Facebook-a su za CNN izjavili kako je njihova platforma korištena za svrhu aukcije koja je započela 25. listopada, a objavu su uklonili 9. studenoga, što je 15 dana kasnije. Još su i rekli kako bilo koji način trgovanja ljudima nije dozvoljen na Facebook-u te da su onemogućili aukciju i trajno izbrisali profil koji je pripadao osobi koja je sve pokrenula.

Dječji je brak ozbiljan prekršaj ljudskih prava i oblik nasilja nad djevojkama. Može imati ozbiljne posljedice na zdravlje jadnih djevojaka pošto se sve radi bez njihovog pristanka.

Prema UNICEF-ovim izvještajima iz 2017. godine, 52 posto djevojaka u Južnom Sudanu oženjeno je prije navršene 18 godine života.

vijesti.hr