Revolucija u Egiptu uspjela: Hosni Mubarak podnio ostavku!

hosni mubarak, egipat, Militanti islamske države , militanti, egipat
Ova informacija za sada nije službeno potvrđena, a prvi ju je objavio NBC News koji je dobio potvrdu od dva nezavisna izvora.

Cijeli dan trajao je sastanak egipatskih vojnih dužnosnika na najvišoj razini. Po završetku sastanka iz vojske je priopćeno da će svih zahtjevi prosvjednika biti ispunjeni, a tijekom dana se očekuje opširnija izjava. Najavljeno je i da će se naciji uskoro obratiti i sam Mubarak.

Suleimani preuzima upravljanje vladom

Visokorangirani izvor iz Mubarakovog ureda za NBC je potvrdio da egipatski diktator podnosi ostavku. Vlast će ostaviti u rukama potpredsjednika Omara Suleimana. Prosvjedi u kojima je srušen Mubarak trajali su 17 dana, prosvjednici su i dalje na ulicama, te očekuju razvoj situacije.

Najveća gužva je i dalje na trgu Tahrir u Kairu, gdje su se masama danas pridružili liječnici u bijelim kutama i odvjetnici u prepoznatljivim crnim mantilima. Najave kako bi vojska mogla početi "trenirati disciplinu" nad prosvjednicima ukoliko se demonstracije nastave na ulice je natjerala još veći broj mladih i obrazovanih Egipćana. Nakon što je vidio da njegove prijetnje kako će vojska uvesti izvanredno stanje u zemlju ne funkcioniraju, Mubarak se odlučio povući s vlasti.

Prava borba tek počinje

Nema sumnje da će se večeras na ulicama Kaira, Aleksandrije, Port Saida i ostalih gradova koji su iznijeli egipatsku revoluciju slaviti. Međutim, ostavka Mubaraka, iako središnji zahtjev, nije jedini uvjet koji su prosvjednici postavili pred egipatsku vlast. Ostali problemi i dalje ostaju, a borba protiv njih bit će naporna i dugotrajna.

Egipćani su na ulice izašli zbog sve lošije ekonomske situacije u zemlji, inflacije, nezaposlenosti, siromaštva, korupcije, niskih plaća i ogromnog jaza koji se stvorio između bogate elite i običnih građana. Stanovnici Egipta prosvjeduju i zbog nedostojnih životnih uvjeta, nedostatka prikladnih domova i nemogućnosti da prehrane svoje obitelji.

izvor: index.hr