Reporteri bez granica: 49 novinara ubijeno širom svijeta

udruženje novinara, Svjetski dan, novinari, priopćenje, Društvo hrvatskih novinara BiH, ubojstva, novinari, svijet

Prema podacima Reportera bez granica (RSF) gotovo pola od blizu 400 novinara zatvorenih širom svijeta nalazi se u samo tri zemlje: Kini, Egiptu i Saudijskoj Arabiji.

Vlade u tim zemljama povećale su pritisak na ljude koji rade u medijima, rekao je glasnogovornik odbora RSF-a Michael Rediske uoči objavljivanja njihova godišnjeg izvješća o medijskim slobodama u Berlinu u utorak. Prema RSF-u 120 novinara nalazi se u zatvorima samo u Kini. Više od 40 posto njih su novinari amateri koji, unatoč pojačanoj cenzuri, nastoje širiti neovisne informacije putem društvenih mreža. Većina novinara zatvorenih 2019. pripadaju muslimanskoj ujgurskoj manjini. Najmanje 49 novinara i drugih medijskih profesionalaca ubijeno je širom svijeta zbog svojeg rada od početka godine - više od polovine u Siriji, Meksiku, Afganistanu, Pakistanu i Somaliji. Znatno manje medijskih djelatnika ubijeno je u oružanim sukobima nego u prijašnjim godinama, objavio je RSF. Reklama: 0:14 Zemlja u kojoj nema rata poput Meksika jednako je opasna za novinare danas kao i ratom pogođena Sirija, rekao je Rediske. U istom razdoblju 2018 bilo je 86 žrtava. RSF je uspoređivao razdoblja od početka godine do 1. prosinca.

Zemlja u kojoj je najviše ubijenih novinara je Sirija, gdje je ubijeno 10 medijskih profesionalaca, Meksiko (10), Afganistan (5), Pakistan (4) i Somalija (3). RSF je rekao da je u zatvoru trenutno 389 medijskih profesionalaca, 12 posto više nego prijašnjih godina.