Regionalni katalonski lider pozvao na novi referendum o nezavisnosti

katalonija, nezavisnost, glasovanje

Katalonija bi trebala održati novo glasovanje o nezavisnosti od Španolske u roku od dvije godine, rekao je danas čelnik regionalne vlade u Kataloniji, što predstavlja novi izazov Madridu nakon višednevnih nemira proseparatističkih prosvjednika.

Skoro 100 osoba povrijeđeno je na sjeveroistoku regije u srijedu, trećeg dana nasilnih demonstracija, nakon što je Vrhovni sud Španolske osudio devet katalonskih čelnika na dugotrajne zatvorske kazne zbog njihovog neuspjelog pokušaja da osiguraju nezavisnost 2017. godine referendumom za koji je Madrid presudio da je nezakonit.

Automobili i kante za smeće zapaljeni su u katalonskoj prijestolnici Barceloni preko noći, a ministar unutrarnjih poslova Fernando Grande-Marlaska izjavio je da je 97 prosvjednika uhapšeno od izbijanja nasilja.

S obzirom da je planiran nastavak prosvjeda, Grande-Marlaska je rekao kako će biti poslano sigurnosno pojačanje, javlja agencija Reuters.

Tisuće studenata izašlo je danas na ulice, a neki od njih su bacali jaja na policiju.

Demonstranti iz cijele regije trebali bi se u petak udružiti na prosvjedima u Barceloni, a sindikati su pozvali na generalni štrajk.