REGIJA Albanac na granici između Srbije i Hrvatske "pao" sa oko 300 dijamanata

Dijamant
REUTERS

Carinici su na graničnom prijelazu između Hrvatske i Srbije - Batrovci spriječili krijumčarenje oko 300 dijamanata za koje se pretpostavlja da imaju veliku vrijednost, ali će ona biti precizno utvrđena tek nakon stručne ekspertize.

Prekršaj krijumčarenja je otkriven kada je za kontrolu na ulazu u zemlju stigao „Audi“ čeških ragistracijskih oznaka, za čijim je volanom bio pedesetogodišnji Albanac sa kosovskim dokumentima, javlja RTS.

Mada je bio kategoričan kako nema ništa prijaviti, ipak je izdvojen za detaljan pregled. Tom prilikom je u kaseti ispred suvozačkog sjedišta njegovog automobila pronađeno nekoliko kesica sa dragim kamenjem, priopćila je Uprava carina.

Kada je upitan zašto nije prijavio dijamante, vozač je rekao da nije znao da mora da ih prijavi, a potom i da se radi o najobičnijim cirkonima, točnije „Svarovski“ kristalima koji nemaju naročito veliku vrijednost.

Međutim, nakon konzultacije sa stručnim licem, utvrđeno je da to nije točno i da se radi o pravim dijamantima, čija bi vrijednost mogla biti izuzetno velika, što će naravno biti utvrđeno tek nakon vještačenja svakog pojedinačnog primjerka dragog kamenja.

Otkriveni dijamanti će biti zadržani do okončanja prekršajnog postupka koji je pokrenut protiv Albanca koji ih je krijumčario.