Razbijena "balkanska banda" u Austriji povezana sa ISIL-om, vođa porijeklom iz BiH!

austrija, Beč, Banda zločinaca, uhićenja, balkanska banda, austrijska policija, Beč, Graz
a vodio je Austrijanac porijeklom iz BiH, Edin D. (37) zvani Edo.

Ova banda je prvenstveno u Beču na veliko reketarila ugostitelje i vlasnike raznih trgovina. U istragu se međutim uključila i austrijska tajna služba, i to zbog indicija o mogućoj povezanosti određenih članova bande sa teroristima Islamske države. Radi se dvojici Čečena, a pod lupom se našao i uhićeni hrvatski državljanin Marko Z. (23).

Austrijska savezna kriminalistička kancelarija dala je niz informacija o članovima bandi, kao i njihove fotografije, a u pogledu uhićenog Hrvata istaknute su sumnje da je možda povezan sa Islamskom državom. Indicija je više.

Markova sestra u ISIL-u

Tokom opservacija članova bande zapaženi su česti odlasci Marka Z. u jednu bečku džamiju koja slovi kao mjesto gdje se okupljaju simpatizeri Islamske države. Također su zabilježeni njegovi kontakti putem interneta sa više osoba koje se nalaze na potjernicama Interpola zbog povezanosti sa terorizmom.

Kod njega su pri pretresu pronađene i islamističke zastave, a uz njega i dvojicu Čečena spominju se i sumnjivi boravci u Francuskoj prošle godine kao i fotografije na kojima poziraju sa podignutim kažiprstom, što se ističe kao simbol Islamske države.

Austrijski istražioci ipak su vrlo oprezni u pogledu moguće povezanosti uhapšenih osoba sa terorizmom, pa ih za sada tretiraju kao osumnjičene za teška krvična djela iz sfere klasičnog kriminala. Službeni organi posebno su istaknuli da je Marko Z. lično prijavio nestanak svoje sestre i pritom naveo kako misli da se pridružila Islamskoj državi u ratu u Siriji.

Takva prijava teško bi mogla da se očekuje od osobe uvjerene u džihadističku ideologiju, dodali su. Banda koja se nazivala "Struja", slovi kao izrazito brutalna. Zbog toga je policija za oštećene osobe omogućila program zaštite svjedoka jer se sumnja da se mnoge žrtve i dalje osjećaju ugroženima i ne žele prijaviti ucjene.

Za prljave poslove, premlaćivanja, paljenje vozila, demoliranje lokala i druge oblike zastrašivanja i pretnji, Edinove naloge odrađivali su osumnjičeni Čečeni. Uglavnom se radilo o osobama sa iskustvom u borilačkim sportovima.

Reketarili ugostitelje

Dolazili bi do vlasnika lokala, prvenstveno u dva bečka okruga, i onda bi sa njima "porazgovarali" o potrebi angažovanja redara uz novčanu naknadu. Već na prvo protivljenje, vlasnici su znali da dobiju udarac glavom u glavu ili bi ih brutalno pretukli. Također su znali da upadnu kao gosti u lokale, gdje su izazivali nerede i tukli vlasnika i goste i razbijali inventar.

Kada takva "uvjeravanja" ne bi urodila plodom, slijedeći korak bio bi paljenje automobila vlasnika, a potom bi stigla i poruka: "Slijedeći put goriće ti kuća". Od vlasnika lokala iznuđivali su iznose od 10.000 do 100.000 eura.

Jednog ugostitelja prisilili su da zaposli njihovu da nazovemo "kolegicu", srbijansku Maju S., kao šankericu, da bi imali precizan uvid u prihode lokala. Utvrđeno je da je banda u dvije godine sigurno iznudila najmanje 240.000 eura, a pretpostavlja se da bi iznos mogao da se "popne" i iznad pola milijuna eura.

Jednom biznismenu, koji je povukao prijavu, tražili su iznos od čak 1,5 miliona eura. Članovi bande novac su investirali u luksuzne automobile, kojima su krstarili bečkim ulicama, kupovali su brendiranu odjeću i skupocjene satove, prenosi Jutarnji.hr.

Kod njih je zaplijenjeno i više pištolja, između ostalog i model "James Bonda PPK" posebne izrade, kromiran, sa pozlaćenim okidačem. Svih osmoro osumnjičenih članova bande nalazi se iza rešetaka u zatvoru "Josefstadt".