Ratovi zvijezda postaju stvarnost: NATO želi proglasiti svemir novim područjem ratovanja

Odlukom koja bi se trebala donijeti na summitu svjetskih čelnika od 3. do 4. prosinca u Londonu na kojemu će sudjelovati i Trump, trebalo bi se službeno priznati da se bitke ne moraju voditi samo na kopnu, vodi, u zraku i računalnom prostoru već i u svemiru.

"Postoji slaganje o tome da bismo trebali proglasiti svemir prostorom za ratovanje, a summit u Londonu je najbolje mjesto da to postane službeno", rekao je visoki diplomat NATO-a uključen u rasprave i upozorio da se o tehničkim pitanjima još razgovara.

Diplomati iz NATO-a demantiraju da bi se ratovalo u svemiru, ali kažu da bi njegovo proglašenje mjestom ratovanja pokrenulo raspravu treba li NATO upotrijebiti svemirsko oružje u zračnoj obrani protiv neprijateljskih raketa ili uništavanja satelita.

Odluka o proglašenju svemira novim frontom obrane mogla bi uvjeriti Trumpa da je Organizacija Sjevernoatlantskog ugovora koristan saveznik u odvraćanju Kine, rastuće suparničke vojne sile, kazali su diplomati.

Iako zemlje NATO-a posjeduju 65 posto svih satelita u svemiru, komercijalni kineski sateliti nude razne mogućnosti od brzog interneta u zrakoplovima do praćenja raketa i naoružanih snaga na terenu.


Kina razvija oružja koja će se moći koristiti u orbiti i postala je prva zemlja čija je sonda sletjela na tamnu stranu Mjeseca prošle godine.

Rusija, nekadašnji strateški partner NATO-a, a sada za mnoge saveznike neprijateljska sila, također je svemirska sila i jedna od rijetkih zemalja koja može lansirati satelite u orbitu.

"Može se ratovati isključivo u svemiru, ali onaj tko kontrolira svemir, kontrolira i ono što se događa na kopnu, moru i u zraku", rekao je bivši dužnosnik NATO-a Jamie Shea, a sada analitičar u Friends of Europe think-tanku u Bruxellesu.

Očekuje se da će se ministri obrane NATO-a dogovoriti o široj svemirskoj politici na redovitom sastanku u Bruxellesu, iako još neće biti odluke o proglašenju svemira operativnom domenom obrane. Drugi diplomat je poručio da je odluka koja će imati snažne posljedice "poklon Trumpu".

Trump, koji je iskoristio posljednji sastanak NATO-a u srpnju prošle godine kako bi prozvao europske saveznike zbog izdvajanja za obranu i optužio Njemačku da je "zatočenik ruske energije", potpisao je u veljači plan za početak stvaranja američkih svemirskih snaga. (Hina)

dnevnik.hr