Rat je već počeo: Amerikanci izveli prvi zračni napad na džihadiste

Rat je već počeo: Amerikanci izveli prvi zračni napad na džihadiste
Američko zrakoplovstvo prvi put je izvelo napad na položaje Islamske države (IS) nedaleko od Bagdada, objavilo je središnje zapovjedništvo američke vojske, čime se širi područje operacije američke administracije protiv te ekstremno surove militantne skupine, dok pristalice IS-a upozoravaju Amerikance da se ne upliću, jer će i sami postati mete džihadističkih napada.

"Zračni napad jugoistočno od Bagdada prvi je napad izveden u sklopu naših proširenih operacija, koje više nisu ograničene samo na zaštitu naših građana i humanitarnih misija, nego udaraju na ciljeve IS-a kao potpora iračkoj vojsci u ofenzivnim akcijama", kaže se u priopćenju američkog Centcoma, zapovjedništva američke vojske nadležnog za Bliski istok i središnju Aziju.

S položaja IS-a koji su bili metom američkih napada "pucalo se na iračke vojnike", dodaje se u priopćenju.

Uništeno šest vozila IS-a

Na sjeveru Iraka, nedaleko od Sindžara, američki zrakoplovi izveli su još jedan napad, u kojem je uništeno šest vozila IS-a, otkrio je Centcom.

Oba napada izvedena su, prema priopćenju, "u posljednja 24 sata".

Od uključivanja američkog ratnog zrakoplovstva u sukob s džihadistima IS-a 8. kolovoza izvedena su ukupno 162 napada na njihove položaje u Iraku, a iako je predsjednik Barack Obama prošlog tjedna najavio spremnost da pokrene zračne udare i na snage IS-a u Siriji, zasad tamo nije izveden nijedan napad.

Prijetnje SAD-u

Nadzorna službe SITE, koja motri mrežne stranice i forume militantnih skupina objavila je da je na web stranici Minbar Džihadi Media postavljena poruka sljedbenika IS-a koji se naziva Amir al-Tul u kojoj se prijeti napadima na SAD i njihove saveznike ako nastave provoditi vojne operacije protiv Islamske države.

Poruka u kojoj se osuđuje "zadiranje u tuđe stvari" koje će izazvati recipročan odgovor, postavljena na poznatom islamističkom online forumu, jedan je od rijetkih odgovora pristalica IS-a na američku najavu zračnih napada na poožaje IS-a u Siriji.

Slijedi reakcija

"To će dovesti do jednako snažne reakcije koja će pogoditi duboko u američko tkivo, kao i ono američkih saveznika u svim vidovima", glasi prijevod poruke s arapskog jezika, prema SITE-u.

"Upućujem strogo upozorenje svakoj zemlji koja se svrstala uz Ameriku, ili joj je saveznica u ratu protiv Islamskog kalifata, da će njihovi interesi na svim razinama biti naši legitimni ciljevi", poručuje Amir al-Tul, zahtijevajući od javnosti u SAD i njezinim saveznicima da se usprotive akcijama protiv IS-a.

Izvor: danas.hr