Raste strah od nuklearne katastrofe

Čelni čovjek Nuklearne regulatorne agencije SAD-a Gregory Jaczko izjavio je za CNN da je bazen s istrošenim gorivom u reaktoru 4 potpuno bez vode što je dovelo do ekstremno vioske radijacije u nuklearki.

"Vjerujemo da je zaista došlo do eksplozije vodika u toj jedinici što je dovelo do izlaganja goriva. Također, vjerujemo da je sekundarni zaštitni oklop (kontejnment) uništen i da je nema vode u bazenu s gorivim šipkama u kojima je istrošeno gorivo te da je nivo radijacije tamo ekstremno visok, zbog čega će biti veliki problem poduzeti korektivne mjere", izjavio je Jaczko.

U pokušaju da se ohladi problematični bazen s gorivom reaktora 3 i 4 nuklearke Fukushima u četvrtak ujutro na njih je iz helikoptera prosuta voda, javlja agencija Kyodo. Toačnije, ispušteno je oko 7.500 litara vode, ali još uvijek nije poznato je li operacija donijela kakve rezultate.

Ova operacija bez presedana, od koje se na početku odustalo zbog previsoke koncentracije zračenja iznad elektrane, dobit će svoj nastavak tokom dana kada će se prema pregrijanim reaktorima usmjeriti vodeni topovi dopremljeni na kamionima s ciljem njihova hlađenja.

Iz Vladine nuklearna agencija ističu kako je prioritet ohladiti vodom bazene na reaktorima 3 i 4 koji bi mogli biti pregrijani, i koji zbog nastalih oštećenja ne mogu spriječiti curenje zračenja.

Ako iskorištene gorive šipke ne budu ohlađene, mogle bi da emitiraju veliku količinu radijacije, a stručnjaci upozoravaju da, u tom slučaju, tehničko osoblje neće moći da priđe reaktorima i nastavi akciju hlađenja morskom vodom.

Ukoliko operacija hlađenja ne uspije, situacija bi "mogla da dostigne kritičnu fazu za nekoliko dana", rekao je zvaničnik japanske agencije novinskoj agenciji Kyodo.

radiosarajevo.ba