Putin zaprijetio Kijevu: Samo pokušajte ugasiti prosvjede u Donjecku!

Nizozemska, Rusija, Vladimir Putin, Bečka konvencija, Dmitri Borodin, incident Rusije i Nizozemske, Nizozemska, Rusija, Frans Timmermans, Onno Elderenbosch, diplomat lakše ozlijeđen, Zakona o zabrani homoseksualne propagande, isprika, kršenja Bečke konvencije, Vladimir Putin, Wilhelm Unge, Rusija, proruski separatisti, ukrajina, eu, Vladimir Putin, EU i Rusija, sankcija protiv Rusije, SAD, Rusija, Vladimir Putin, Vladimir Putin, NATO i Rusija, EU i Rusija, EU i Ukrajina, ukrajina, proruski separatisti, Vladimir Putin, NATO i Rusija, SAD i Rusija, proruski separatisti, ukrajina, Rusija, Vesna Pusić, Vladimir Putin, ruske vlasti, Vladimir Putin, NATO i Rusija, Rusija, Vladimir Putin, nove sankcije, međunarodne sankcije, NATO i Rusija, Rusija, Vladimir Putin,  Litvinenko, otrovan, otrovan radioaktivnim polonijem, Vladimir Putin, Rusija, Turska, obaranje zrakoplova, Sergej Lavrov, Sirija, Turska, SAD i Rusija, Sirija, Vladimir Putin, SAD i Rusija, NATO i Rusija
Oni koji stoje iza najnovijeg zaoštravanja prilika u trima pokrajinama na istoku Ukrajine, a zapadni izvori prstom upiru u Rusiju i Vladimira Putina, odlučili su zaigrati na kartu kopiranja siječanjske pobune na kijevskom trgu Majdan. Samo ovaj put s drugim predznakom.

Naime, proruski pobunjenici u Donjecku i Luhanjsku (u susjednom Harkivu uspjela ih je rastjerati ukrajinska policija) zauzeli su pokrajinska sjedišta vlasti i ondje se zabarikadirali. U iščekivanju intervencije ukrajinske policije, proruski aktivisti grade barikade i mućkaju Molotovljeve koktele. Dođe li do kakvog većeg krvoprolića, s druge strane ukrajinsko-ruske granice već tjednima čeka 40.000 ruskih vojnika, spremnih da na Putinovu naredbu krenu u oružanu agresiju na Ukrajinu, držeći se Miloševićeve doktrine, odnosno tobožnje namjere da priskoče u pomoć ruskoj "nejačadi" i "ugroženom narodu". Pobunjenici u Donjecku, koji su prije nekoliko dana, prema krimskom receptu, već proglasili "narodnu republiku" neovisnu o vlasti u Kijevu, već su uputili poziv Moskvi da pošalje svoje "mirovne snage" u taj dio Ukrajine. Ruskih iredentista, ali i ukrajinskih izroda, koji sanjaju o ruskim mirovinama kakve su dobili stanovnici Krima, u Donjecku, Harkivu i Luhanjsku ne nedostaje.

Reporteri iz Donjecka javljaju kako su oko zgrade pokrajinske uprave, koju su zauzeli proruski pobunjenici, podignuta tri prstena barikada. Putinovi aktivisti na terenu odlučili su u cijelosti kopirati scenografiju s kijevskog trga Jevromajdana, na kojem je srušena vladavina proruskog predsjednika Viktora Janukoviča. Dok njihovi muževi i sinovi podižu barikade, stanovnice Donjecka donose im hranu. I za njih su, kao i za one koji prosvjeduju, vlasti u Kijevu "fašistička hunta" i "uzurpatori". Ostatak Donjecka, gotovo milijunskog grada, živi normalnim životom, ali to ne znači da nema mnogo onih koji podupiru pripajanje Donjecka Rusiji.

U posljednja tri dana zgrada gradske vlade u najvećem istočnoukrajinskom gradu Harkivu dva je puta bila u rukama više stotina proruskih prosvjednika, koji su se sukobili s policijom. Među sudionicima prosvjeda bilo je mnogo mladih ljudi, ali i starijih žena.

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov zaprijetio je akcijom sigurnosnih snaga ako se stanje u gradovima uz rusku granicu uskoro ne stabilizira. "Postoje dvije opcije: politička i pregovaračka, kao i sila. Za one koji žele dijalog, predlažemo razgovore i političko rješenje. Manjini koja želi sukob ukrajinska vlada će odgovoriti silom", poručio je on.

U Luhanjsku je jučer rano ujutro više od 50 ljudi napustilo sjedište Državne sigurnosti u tom gradu, za koje su ukrajinski mediji ustvrdili da su bili ondje držani kao taoci.

Sve i dalje pomno prate vlasti u Moskvi i Washingtonu. Amerikanci su u Crno more poslali još jedan razarač, navodno zbog ranije zakazanih vojnih vježbi s Bugarskom i Rumunjskom. Da "spontanu pobunu naroda" u istočnoj Ukrajini Rusija prati s najvećom mogućom pozornošću, opasno zveckajući oružjem s druge strane granice, svjedoči i jučerašnja Putinova izjava kako se nada da Kijev neće učiniti nikakve nepovratne korake tijekom krize u Ukrajini. Dakako, riječ je o prijetnji. Ruski Napoleon, a neki kažu i Hitler, zapravo, cinično poručuje: Samo pokušajte intervenirati u svojoj zemlji, ja ću vas šahmatirati kao na Krimu!

"Rusija se sprema za rat, i to nas zabrinjava", izjavio je jučer šef švedske kontraobavještajne službe Wilhelm Unge za Svenska Dagbladet. Prema njegovim riječima, postoje podatci kako su ruske službe pokušale zavrbovati švedske građane za špijunažu, kao i o pokušajima ruskih obavještajaca da se infiltriraju u vojne objekte na teritoriju te skandinavske zemlje.
I Švedska u strahu od ruske intervencije
Wilhelm Unge šef švedske kontraobavještajne službe:Rusija se sprema za rat, i to nas zabrinjava

Šef švedske kontraobavještajne službe Wilhelm Unge naveo je kako vojne vježbe ruskih lovaca na granici sa Švedskom i napadi ruskih hakera na IT sustave u njegovoj zemlji također potvrđuju sumnje da se Moskva sprema za rat. Švedsko Ministarstvo obrane priopćilo je kako ozbiljno doživljava informacije kojima raspolaže kontraobavještajna služba, zbog čega planira ubrzati reformu vojske. U Stockholmu ozbiljno razmišljaju o nabavci novih protuzračnih sustava, zrakoplova i podmornica. Kao odgovor na ruske ožujske vojne vježbe u Baltičkom moru, Švedska je već prebacila dio zrakoplovne flote na otok Gotland. Ruski službeni izvori naveli su da su vojne vježbe na Baltiku održane u sklopu uvježbavanja metoda za zaustavljanje pirata i da je u njima sudjelovalo više od 150.000 ljudi, 90 zrakoplova, 120 helikoptera, 880 tenkova, oko 80 brodova i 1.200 vozila i tehnike.

glas-slavonije.hr