Prvi posjet Kubi jednog američkog predsjednika nakon gotovo 90 godina

Prvi posjet Kubi jednog američkog predsjednika nakon gotovo 90 godina
Američki predsjednik Barack Obama pozvao je Kubu da poboljša demokraciju i ljudska prava na sastanku s predsjednikom Raulom Castrom tijekom svog povijesnog posjeta tom komunističkom otoku u ponedjeljak, ali je Castro osudio američka »dvostruka mjerila«.

Obama je rekao da su imali »iskrene i otvorene« razgovore o ljudskim pravima kao i o područjima suradnje. Castro je izjavio da bi mogli imati puno bolje odnose kada bi SAD ukinuo trgovinski embargo Kubi, koji je na snazi 54 godine.

»I dalje imamo ozbiljne razlike, uključujući po pitanjima demokracije i ljudskih prava«, rekao je Obama na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji na kojoj je Castro odgovarao na novinarska pitanja, što čini vrlo rijetko.

Odgovarajući na pitanje o političkim zatvorenicima, Castro je ljutito zatražio da mu se pokaže popis tih zatvorenika, odražavajući stajalište Kube da ona takve zatvorenike nema.

»Dajte mi odmah popis tih političkih zatvorenika. Ako on postoji oni će biti oslobođeni prije svitanja«, kazao je Castro.

Dvojica čelnika održala su razgovore oči u oči dan nakon što je Obama doputovao u prvi posjet Kubi jednog američkog predsjednika nakon gotovo 90 godina. Takav posjet desetljećima se smatrao nezamislivim, ali je postao moguć nakon što su tajni pregovori doveli do sklapanja sporazuma 2014. o normalizaciji odnosa između dva hladnoratovska neprijatelja.

Otvaranje je okončalo desetljeća napora SAD-a da izolacijom prisili Kubu da se promijeni. Obama je, međutim, pod pritiskom kritičara u SAD-u da izvrši pritisak na Castrovu komunističku vladu da dopusti političke razlike i još više otvori svoje gospodarstvo sovjetskog tipa.

Hina