Prva Ruskinja zaražena koronavirusom putovala na kruzeru Diamond Princess

Kruzer
Dickson Lee

Prva ruska državljanka zaražena koronavirusom s kruzera Diamond Princess je u karanteni na japanskoj obali, objavio je u ponedjeljak ruski državni medij.

Prema riječima ruskog veleposlanstva Ruskinju će poslati na liječenje u bolnicu, a do sada je u Rusiji pod karantenom više od 20.000 ljudi koji su se vratili iz Kine.

Na teritoriju Rusije zabilježena su samo dva slučaja koronavirusa, riječ je o dva kineska državljana koji su se u međuvremenu oporavila.

Ruski sud u ponedjeljak je naredio ženi koja se prošlog mjeseca vratila iz Kine da se vrati u karantenu nakon što je pobjegla i rekla da je ondje zadržana protivno svojoj volji.

Alla Ilyina nalazila se u karanteni u bolnici Botkin za infektivne bolesti u St. Peterburgu jer je prijavila grlobolju nakon putovanja u siječnju u Kinu gdje je u epidemiji koronavirusa umrlo više od 1700 ljudi.

Ilyina je na Instagramu opisala bijeg i probijanje elektronske brave na vratima. Rekla je da joj nije bio dopušten izlazak iz bolnice iako su joj liječnici rekli da je zdrava.

Zbog bijega, koji je pokrenuo pitanja o učinkovitosti ruskih karantenskih mjera, glavni sanitarni tehničar u bolnici tužio je Ilyinu zbog nepoštivanja pravila karantene i ugrožavanja javnog zdravlja.

"Ilyina je podvrgnuta prisilnoj hospitalizaciji", rekao je okružni sud u Sankt Peterburgu.

Njezin odvjetnik Vitaly Cherkasov rekao je da će se žaliti na presudu.

Prije nego što je puste, morat će biti negativna na tri testiranja na koronavirus, rekao je Čerkasov.