Prosječna bruto plaća u Njemačkoj krajem 2017. je iznosila 3.209 eura mjesečno

euro
euro
Prema analizi njemačke Savezne agencije za rad, o kojoj pišu berlinske dnevne novine Die Welt, a prenosi Deutsche Welle, prosječna bruto plaća u Njemačkoj za osobe koje rade puno radno vrijeme i plaćaju sve socijalne doprinose, krajem 2017. je iznosila 3.209 eura mjesečno.

Zaposlenici koji imaju njemačko državljanstvo zarađivali su prosječno 3.294 eura, dok su stranci prosječno zarađivali 2.463 eura. Najlošije su plaćeni zaposlenici iz zemalja iz kojih posljednjih godina dolazi najviše tražitelja azila (Sirija, Afganistan, Irak, Nigerija, Eritreja, Iran, Pakistan i Somalija). Oni prosječno zarađuju 1.839 eura mjesečno bruto. I te razlike vrijede za sve razine zanimanja - pomoćne radnike, kvalificirane radnike, specijaliste i stručnjake.

Prema analizi Savezne agencije za rad i stranci koji imaju iste kvalifikacije i rade isti posao zarađuju znatno manje. Kao pomoćni radnici Nijemci zarađuju prosječno 2.313 eura bruto, stranci kao pomoći radnici zarađuju prosječno 1.918 eura bruto, dok stranci iz osam zemalja iz kojih dolazi najviše tražitelja azila kao pomoćni radnici zarađuju prosječno 1.647 eura bruto.

Sličan jaz se vidi i kod stručnjaka (akademski obrazovanih i drugih visoko kvalificiranih osoba): Nijemci zarađuju prosječno mjesečno 5.333 eura bruto, stranci 4.960 eura bruto, a stranci iz osam zemalja s najvećim brojem tražitelja azila 4.394 eura bruto.

Najmanja razlika između Nijemaca i stranaca je na poslovima koji su najlošije plaćeni. Kod čistača i čistačica primjerice Nijemci zarađuju 1.765 eura bruto, stranci 1.761 euro bruto, a stranci iz osam zemalja s najvećim brojem tražitelja azila 1.655 eura bruto.