Proruski separatisti u istočnoj Ukrajini osudili novinara na 15 godina zatvora

Proruski separatisti u istočnoj Ukrajini osudili novinara na 15 godina zatvora

Proruski separatisti u istočnoj Ukrajini priopćili su u utorak da su osudili novinara na 15 godina zatvora nakon što ga je sud proglasio krivim za špijuniranje u korist ukrajinske obavještajne službe SBU.

Stanislav Asejev (30), nestao je u ukrajinskoj regiji Donjeck u junu 2017. gdje je, između ostalih medija, radio pod pseudonimom za ukrajinsku službu Radija Slobodna Europa (RFE/RL) koju finansira američka vlada. 

U priopćenju koje je objavio ured državnog tužitelja samoproklamovane Narodne Republike Donjeck u utorak navodi se da je Asejev prikupljao vojne obavještajne podatke o separatistima i da je stvarao materijale koji su ih prikazivali u negativnom svjetlu.

Također ga optužuje da je regrutirao i druge da rade za ukrajinsku obavještajnu službu.

Sud ga je u kolovozu proglasio krivim po brojnim optužbama, uključujući one za ekstremizam i špijunažu i osudio ga je na 15 godina boravka u kažnjeničkoj koloniji, navodi se u današnjem priopćenju.

Predsjednik RFE/RL Jamie Fly osudio je zatvorsku kaznu za Asejeva.

"Stas (Stanislav) je novinar koji je samo pokušavao da podigne svjest o situaciji u istočnoj Ukrajini. Presuda je pokušaj proruskih separatista u Donjecku da ušutkaju snažan i nezavisan glas. Stas treba biti oslobođen odmah" - navodi Fly u izjavi za javnost.

Američka ambasada u Ukrajini priopćila je kako je duboko zabrinuta presudom novinaru, prenosi Reuters.