Proruski separatisti predali dvije crne kutije malezijskim stručnjacima

Malezijski zrakoplov, crna kutija, malezija, proruski separatisti
Vođa proruskih separatista u Ukrajini Aleksandar Borodaj predao je noćas u Donjecku dvije crne kutije iz srušenog Boeinga Malaysia Airlinesa malezijskim stručnjacima, javila je agencija Reuters.

»Ovdje su, crne kutije«, rekao je Borodaj novinarima u prepunoj sobi u glavnom stožeru samoproglašene Donjecke Narodne Republike dok je naoružani pobunjenik stavljao kutije na stol.

Potom su predstavnici separatista i Malezije potpisali sporazum, koji je Borodaj nazvao protokolom kojim se dovršava procedura, nakon dugih pregovora o predaju dviju crnih kutija iz zrakoplova srušenog 17. srpnja nad područjem u istočnoj Ukrajini koje kontroliraju separatisti, pri čemu nitko od 298 putnika i članova posade nije preživio.

»Vidim da su crne kutije nedirnute, iako malo oštećene, ali u dobrom su stanju«, izjavio je pukovnik Mohamed Sakri iz malezijskog Nacionalnog vijeća za sigurnost.

Borodaj je novinarima također rekao da je vlak s truplima žrtava iz malezijskog zrakoplova, koji je krenuo iz mjesta Toreza na pobunjeničkom području, stigao u Donjeck. Vlak će nastaviti put u Harkiv, grad udaljen 300 kilometara koji kontroliraju Ukrajinci, u pratnji stručnjaka iz Malezije i Nizozemske, zemlje odakle je najveći broj žrtava iz srušenog zrakoplova.