Cameron ostaje premijer Velike Britanije

Velika Britanija, David Cameron

Iako još nisu objavljeni konačni rezultati, zna se da konzervativci imaju 325 glasova što se smatra većinom u parlamentu od 650 zastupnika jer sjevernoirski predstavnici Sinn Feina odbijaju sjediti u Westminsteru.Od dosad poznatih 641 zastupnika, konzervativci dobivaju 325 mandata u Donjem domu britanskog parlamenta, laburisti 228, Škotska nacionalna stranka (SNP) 56, a liberalni demokrati, dosadašnji Cameronov manji koalicijski partner osam.

"Ja nisam star čovjek, ali sjećam se izbora '87 i to je bila sjajna pobjeda", rekao je Cameron u video poruci objavljenoj na Twitteru.

"Sjećam se kako sam naporno radio u kampanji '92 i to je bila nevjerojatna pobjeda. I sjećam se 2010. i ostvarenja sna da torijevce vratimo na vlast. Bila je to čudesna pobjeda", nastavio je Cameron. "Ali ova, ova je najslađa od svih".

Očekuje se da će Cameron već tijekom dana biti primljen kod kraljice Elizabete II i preuzeti novi premijerski mandat.

Ankete su najavljivale najtješnje rezultate u nekoliko desetljeća i nužnost koaliranja velikih s manjim, čak i s najmanjim strankama.

"Ovo nije prvi put da su ankete u Ujedinjenom Kraljevstvu promašile rezultat. I 1992. bio je prognoziran izjednačeni rezultat pa su ipak pobjedili konzervativci, a John Major je postao premijer", kaže za Hinu analitičar Višeslav Raos.

Potop laburista u Škotskoj

Laburisti su izbore izgubili, njihov je šef Ed Miliband već znatno prije objave rezultata govorio o "porazu", a u Škotskoj, svojoj tradicionalnoj izbornoj bazi, potučeni su do nogu. Miliband je dao ostavku.

"Potop laburista u Škotskoj ne svjedoči samo o porastu podrške za škotski projekt neovisnosti, već i o tome da dugoročno na razini cijelog Ujedinjenog Kraljevstva laburisti gube svoje tradicionalne utvrde", kaže Raos.

"Premda (lanjski) referendum o neovisnosti nije prošao, ubrzo nakon njega rapidno raste članstvo Škotske nacionalne stranke. Ova stranka se pretvorila u pravi nacionalni pokret koji mobilizira različite slojeve stanovništva koji žele promjenu i odmak od dosadašnje političke elite. Za razliku od laburista i torijevaca koji kampanju svode na društvene mreže i pažljivo inscenirane medijske događaje, škotski nacionalisti neumorno rade na terenu, obilaze svako kućanstvo i predstavljaju se kao stranka običnog puka."

Škotska je dosad u pravilu bila izborna baza laburista, ali tamo je SNP u epskom uspjehu, kako ga nazivaju komentatori, osvojila najmanje 56 od mogućih 59 mandata. "Val nacionalizma pregazio nas je u Škotskoj", kazao je Miliband. Prije pet godina SNP je osvojio samo pet mandata.

SNP je čak uspio osvojiti izborne jedinice bivšeg premijera Gordona Browna i šefa laburističke kampanje u Škotskoj Douglasa Alexandera kojeg je porazila dvadesetogodišnja studentica Mhairi Black i postala najmlađa zastupnica u britanskom parlamentu od 17. stoljeća.

"Škotski lav je zarikao ove noći", rekao je bivši šef SNP-a Alex Salmond, koji je prošle jeseni vodio neuspješnu kampanju za škotsku neovisnost. "Škotska je progovorila jedinstvenim glasom i škotski će se glas čuti u Westminsteru", dodao je.

Rezultat SNP-a osobni je trijumf Salmandove nasljednice na čelu stranke Nicole Sturgeon. "Škoti su nam noćas dali povjerenje, dali su nam mandat da nastavimo s progresivnom politikom i točno to ćemo i učiniti", rekla je.

S obzirom na to da je Cameron na putu ukupne pobjede, SNP neće imati nikakvu ulogu u britanskoj vladi, što će vjerojatno dovesti do novog sukoba oko škotskih aspiracija za neovisnom državom.

Kako bi to prevenirao Cameron je odmah rekao da će nastaviti s planiranom reformom koja će donijeti veću autonomiju Škotskoj i Walesu. Njegov ministar financija George Osborne rekao je u petak da vlada mora učiniti sve kako bi se Škoti bolje osjećali u Ujedinjenom Kraljevstvu. "Moramo poštivati rezultate u Škotskoj i moramo učiniti sve što možemo kako bi se Škoti osjećali dijelom snažne Velike Britanije".

"Ovo ima ozbiljne posljedice na Ujedinjeno Kraljevstvo kao političku zajednicu. Kakva god bila buduća vlada morat će ozbiljno razmotriti postojeću ustavnu strukturu", kazao je profesor Murray Stewart Leith.

Drugi potencijalni sukob SNP-a i Camerona moglo bi biti njegovo obećanje o referendumu za izlazak iz EU-a krajem 2017. godine. Škotski nacionalisti oštro se protive napuštanju Unije.

Izvor: Hina|Danas.hr