Prodana mreža Hypo banaka

otvoreno pismo, kordinacija udruga, Hypo banka, Hypo banka, Hypo, hypo leasing, hypo poslovni portal, Hypo, slučaj Hypo, Hypo Alpe-Adria, Hypo banka

Jučer je i formalno završeno preuzimanje, nakon što su na snagu stupili svi uvjeti ugovoreni Sporazumom o kupoprodaji, koji je potpisan 22. prosinca 2014, piše Dnevni list.

Očišćen portfelj

Advent i EBRD plaćaju kupoprodajnu cijenu ugovorenu Sporazumom o kupoprodaji, a koja je predmet ispunjavanja određenih pragova od strane HGAA do kraja 2015.
Postojeće linije likvidnosti od oko 2,2 milijarde eura, koje je osigurala Republika Austrija, ostaju operativne. Ugovorne strane su se dogovorile o uvjetima za otplatu ovih kreditnih linija u sljedećim godinama.
-Danas preuzimamo vlasništvo nad mrežom banaka koja ima kvalitetnu bilancu stanja i osigurano dugoročno financiranje - izjavio je dr. Christian Stoffel, direktor Advent

Internationala u Frankfurtu.

-Oko 1,2 milijuna klijenata, 250 poslovnica u pet zemalja, omjer adekvatnosti kapitala iznad 20 posto, dugoročno financirana likvidnost u iznosu više od dvije milijarde eura, čist kreditni portfelj sa stopom nekvalitetnih kredita oko 12 posto te snažan upravljački sastav nam daju odličnu startnu poziciju s koje ćemo razvijati Hypo Grupu u banku izbora njezinih klijenata - naglasio je Stoffel.

Jačanje baze klijenata

Nick Tesseyman, generalni direktor EBRD-a nadležan za financijske institucije, kazao je da se kao suvlasnici obvezuju se na davanje doprinosa u pružanju vrhunskih usluga u segmentima poslovanja sa stanovništvom, malim i srednjim poduzećima, gospodarstvom i javnim sektorom u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji, sa namjerom pozicioniranja Grupe među pet vodećih banaka u regiji. EBRD će osigurati financijska sredstva i stručnost te osigurati stabilan razvoj bankarske grupacije, koja će imati vitalnu ulogu za lokalnu ekonomiju u zemljama u kojima posluje.
-Vraćamo se poslovanju sa snažnim i stabilnim vlasnicima i odličnim timom. Naporno radimo na pružanju inovativnih i visoko kvalitetnih proizvoda i usluga kako bismo značajno povećali bazu klijenata u segmentima poslovanja sa stanovništvom i malim i srednjim poduzećima i potvrdili ulogu dobrog partnera našim klijentima u segmentima privrede i javnog sektora - rekao je Ulrich Kissing, predsjednik Uprave Hypo Grupe.

Sjedište banaka ostaje u Klagenfurtu

Ulrich Kissing novoimenovani je predsjednik Uprave mreže banaka u jugoistočnoj Europi koju će voditi zajedno s članom Uprave nadležnim za financije Johannesom Prokschem, članom Uprave nadležnim za rizike Stefanom Seldenom te Rainerom Sichertom, članom Uprave nadležnim za operacije i šefom prodaje. Novi vlasnici su potvrdili postojeći sastav uprava Hypo banaka u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji. Sjedište mreže banaka u JIE i dalje će biti u Klagenfurtu, Austriji i poslovat će po austrijskoj licenci za bankarsko poslovanje.

Tko su novi vlasnici Hypa?

Novi vlasnici HGAA imaju bogato iskustvo ulaganja kapitala u sektor financijskih usluga, kako regionalno tako i u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Advent International ima dugu tradiciju pružanja savjetodavnih usluga fondovima po pitanju ulaganja kapitala u srednjoj i istočnoj Europi. U proteklih 20 godina Advent International je investirao u 40 kompanija u središnjoj i istočnoj Europi. Također, Advent International ima veliko iskustvo u sektoru financijskih usluga, investirajući u više od 60 kompanija diljem svijeta.

Dnevni list