Probudio se vulkan na talijanskom otoku: Uplašeni turisti skakali u more, poginula jedna osoba

 Probudio se vulkan na talijanskom otoku: Uplašeni turisti skakali u more, poginula jedna osoba
Vulkan na otoku Stromboliju erumpirao je u srijedu izbacivši pepeo visoko uvis, objavio je državni Institut za geofiziku i vulkanologiju (INGV).

Neočekivana erupcija uzrokovala je požare na zapadu mediteranskog otočića, smještenog sjeverno od Sicilije. Pozvane su vatrogasne postrojbe iz obližnjih mjesta, dok je jedan kanader već bio na mjestu događaja.

Talijanska agencija ANSA je rekla kako su se turisti, uplašeni neočekivanom eksplozijom na malom mediteranskom otoku, bacili u more.

Jedna osoba za koju se vjeruje da je turist, poginula je u odronu kamenja tijekom šetnje, rekao je spasilac. Druga osoba je ozlijeđena.

''Vidjeli smo eksploziju iz hotela. Stvarno je zatutnjalo. Začepili smo uši i nakon toga nad nama se stvorio oblak pepela. Cijelo nebo je puno pepela, poprilično velik oblak, rekla je Michela Favorito, djelatnica hotela pokraj Ficograndea, a prenosi Daily Mail.

Britanska turistica Fiona Carter, koja je u trenutku eksplozije boravila na otoku Panarei, udaljenom 27 kilometara od Strombolija, čula je erupciju.

''Okrenuli smo se kako bismo vidjeli oblak dima koji dolazi sa Strombolija. Svi su bili šokirani. Onda je crvena lava počela teći niz planinu i prema malenom selu Ginostri. Oblak je postao veći. Pobijelio je i posivio. U potpunosti je prekrio Ginostru, a nešto kasnije i cijeli otok. Nekoliko je brodova krenulo prema Stromboliju'', rekla je Carter.

Stručnjak INGV-a Stefano Branco rekao je Reutersu kako je na otoku došlo do "paroksizmalne erupcije" kada magma pod visokim tlakom eksplodira iz plitkog, podzemnog rezervoara.

"To su događaji velike siline i vrlo rijetki", rekao je.

Turisti se često uspinju na 924 metara visok vulkan i zaviruju u njegov krater, a male rastaljene stijene redovito izlijeću u nebo. Nije poznato je li netko bio iznad kratera u trenutku eksplozije.

Na web stranici geology.co navode da se na Stromboliju nalazi jedan od najaktivnijih vulkana na planetu i nerijetko eruptira od 1932.

Otok Stromboli, na kojem se 1950. snimao film s Ingrid Bergman, zajedno s preostalim otocima Eolskog otočja, postao je posljednjih desetljeća odmorište za bogate i slavne.

vijesti.hr