FOTO/VIDEO  Pro-ISIL ekstremisti napali kurdske prosvjednike mačetama i noževima

Njemačka, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, prosvjedi
Tijekom jučerašnje večeri na ulicama nekoliko njemačkih gradova moglo se svjedočiti zaista zastrašujućim scenama. Na ulice gradova, kako u Njemačkoj tako i diljem Europe, izašli su Kurdi kako bi prosvjedovali protiv ISIL-ovog progona Kurda u Siriji i Iraku, u trenutku kada se u sirijskom gradu Kobani vodi odlučujuća borba na život i smrt između branitelja grada i ISIL-ove terorističke vojske.

No, u nekoliko njemačkih gradova prosvjedi nisu završili mirno - na ulicama Hamburga i grada Celle izašli su pro-ISIL ekstremisti, naoružani mačetama i noževima, te su počeli napadati kurdske prosvjednike. Nakon što su izbili žestoki sukobi policija je morala na ulice izvesti dodatne snage.

U Hamburgu, gradu od oko 1,8 milijuna ljudi, sukobi su potrajali duboko u noć, a policija je bila prisiljena koristiti suzavac i vodene topove. Sama činjenica da u centru Europe imamo "pro-ISIL" prosvjede iznimno je zabrinjavajuća, no ne i iznenađujuća. Ovo je još jedan neugodan pokazatelj katastrofalno pogrešne europske vanjske politike koja je, bez obzira što se u zadnje vrijeme nastoji donekle distancirati od tih stavova, dala podršku islamističkim militantima u Siriji u ratu protiv sirijskih vlasti i vojske.Najmanje osmero ljudi je ranjeno te hospitalizirano u napadu ISIL-ovih pristaša u Njemačkoj.

Kurdi su jučer prosvjedovali i u još nekoliko njemačkih gradova, uključujući Bremen, Celle, Göttingen, Hannover, Kiel u Oldenburg. No, jedino u gradu Celle izbijaju sukobi. Kurde tamo također dočekuju pristaše terorističke organizacije ISIL, a izvori prenose kako je među napadačima bilo i pripadnika čečenske nacionalnosti. U kurdskom gradu Kobani na sjeveru Sirije situacija po branitelje grada danas izgleda malo bolje. Prema izvorima, američki zračni napadi na ISIL oko Kobanija danas su se ipak intenzivirali u trenutku kada je izgledalo da bi grad mogao pasti u ruke terorista. Kurdski izvori ističu kako su ISIL militanti odbačeni iz pojedinih lokacija.