FOTO/VIDEO  Pripadnici ISIL-a najviše se boje ženske postrojbe, i to iz neobičnog razloga!

kurdi
Jedna od zapovjednica, 21-godišnja Telhelden, kazala je za CNN da malobrojne vojnikinje imaju veliku prednost protiv ISIL-a.

- Oni misle da se bore u ime islama i vjeruju da ako nekog iz Daesha (ISIS-a) ubije cura, kurdska cura, neće ići u raj. Oni se boje djevojaka.

Telhelden, čije ratno ime na kurdskom znači ‘osveta', intervju je dala s prve linije na sjeveroistoku provincije al-Hasakah, gdje su ona i njene ostale vojnikinje nedavno istjerale ekstremiste iz grada Al-Houl.

Efelin, 20-godišnja ratnica, zaklela se da ako se pripadnici ISIS-a pokušaju vratiti ‘neće nijedan od njih ostati živ'. Ovaj vojni uspjeh žena je daleko od uloge koju one imaju u Islamskoj državi, gdje se mlade muslimanke mogu zakonito udavati za militante kad napune devet godina, a one drugih vjera su silovane i zarobljivane.

Žene u Islamskoj državi su kućanice kojima je svako obrazovanje prekinuto s 15 godina. Tek u rijetkim slučajevima obiteljski dom mogu napustiti kako bi postale liječnice ili učiteljice ili kako bi sudjelovale u džihadu, no u svakom slučaju po izlasku iz kuće, pri čemu su prekrivene burkom od glave do pete, moraju ih pratiti muški članovi obitelji.

Ovo je sudbina protiv koje se bori Ženska obrambena postrojbe, iako znaju da bi ih radikalni ekstremisti prije ubili kao nevjernice. - Pitanje časti je prvo obraniti sebe, a onda naše obitelji i zemlju - zaključile su kurdske ratnice.