Prikupljeno 911 potpisa zdravstvenih djelatnika koji će odbiti raditi pobačaje

pobačaj Sjeverna Irska

Andrew Cupples, liječnik opće prakse iz Sjeverne Irske, prikupio je čak 911 potpisa zdravstvenih djelatnika koji će odbiti raditi pobačaje, donosi CNA. Pismo s potpisima je poslao irskom premijeru. U pismu, koje su potpisali liječnici, medicinske sestre i primalje, piše kako se oni protive legalizaciji pobačaje i pozvali se na priziv savjesti koji će im osigurati da ne moraju raditi pobačaje ili sudjelovati u takvim postupcima.

“Stotine zdravstvenih djelatnika u Sjevernoj Irskoj odbit će sudjelovati u pobačajima. Čak postoje i pojedinci koji će napustiti struku ako budu prisiljeni sudjelovati u pobačajima”, izjavio je Cupples. Dodao je kako pojedini djelatnici strahuju da će, ako odbiju sudjelovati u pobačajima, na to biti prisiljeni od strane poslodavaca ili stručnih tijela.

U Sjevernoj Irskoj je 21. listopada nastupila legalizacija pobačaja i legalizacija tzv. istospolnih brakova. Posljedica je to činjenice da se lokalne vlasti nisu uspjele konstituirati te je na snagu stupila odluka Donjeg doma Britanskog parlamenta, izglasana ranije ove godine, prenosi Bitno.net.

U studenome prošle godine najmanje 640 liječnika opće prakse potpisalo je peticiju protiv nove obveze koja ih prisiljava upućivati pacijentice na druge liječnike. Većina irskih liječnika opće prakse, kojih je oko 2500, odbija izvoditi pobačaje, a samo njih 4 do 6 posto bi sudjelovalo u postupku.

Smjernice, koje je Britanski parlament izdao zdravstvenim radnicima u Sjevernoj Irskoj, određuju kako se svaki zdravstveni djelatnik kod svojeg poslodavca može pozvati na prigovor savjesti, ali je i dalje dužan sudjelovati u administrativnim i zdravstvenim zadacima koji su povezani s ovim medicinskim postupkom.

Ove smjernice se primjenjuju do kraja ožujka, do kada bi vlada Sjeverne Irske, nakon javne rasprave u trajanju od 12 tjedana, trebala izdati nove službene protokole vezane uz pobačaj.