Prijevara: Slovenija zaštitila sortu 'teran' ali ...

Zastupnik IDS-a, vino teran, Zaštićena sorta, Ivan Jakovčić
Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić na marginama plenarne sjednice u Strasbourgu o zaštiti imena teran razgovarao je s povjerenikom EK za poljoprivredu Philom Hoganom. Europskom povjereniku Jakovčić je rekao da je oko zaštite imena teran učinjena prijevara jer je Slovenija zaštitila sortu, a sorte vina ne poznaju granice. Zastupnik Jakovčić od EK očekuje rješenje koje će i hrvatskim i talijanskim proizvođačima omogućiti korištenje imena teran kao autohtonog vina s područja Istre.

- Povjereniku Hoganu jasno sam rekao da je oko zaštite imena teran učinjena prijevara. Zaštićena je sorta, a poznato je da sorte vina ne poznaju granice. Prema tome, ime teran imaju pravo koristiti i hrvatski i talijanski proizvođači jer je to autohtono vino i sorta s područja Istre. Rekao sam povjereniku Hoganu i da sam somelijer, te da sam 12 godina bio istarski župan.

Najavio sam povjereniku Hoganu da ću tijekom petogodišnjeg mandata kao zastupnik u EP učiniti sve da teran bude priznat svugdje tamo gdje i postoji, a to je sigurno i hrvatski dio Istre, rekao je Jakovčić.