PREUZELI TITULU Rijeka i Galway odabrani za Europske prijestolnice kulture 2020. godine

Od 1. siječnja prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture preuzeli su Rijeka i irski grad Galway.

"Zahvaljujući tituli Europske prijestolnice kulture, Rijeka i Galway koristit će puni potencijal kulture za obogaćivanje našeg životnog iskustva i za približavanje naših zajednica."

Promicanje kulture kao ključnog elementa našeg načina života donosi puno pozitivnog utjecaja na društvo u smislu socijalne uključenosti, integracije i gospodarskog rasta.

To omogućava stjecanje novih iskustava, vještina i prigoda za sudjelovanje u društvu i čini naša društva pravednijima i inkluzivnijima«, izjavio je potpredsjednik Komisije za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas.

Uspješna prijestolnica kulture je inkluzivna i važna za njezine građane.

Ona je otvorena prema svijetu i ilustrira želju naše Unije za promicanjem kulture kao pokretača mira i uzajamnog razumijevanja diljem svijeta.

Istodobno, prijestolnice kulture donose socijalno ekomomsku korist svojim regijama«, izjavila je povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu i obrazovanje Mariya Gabriel.

Rijeka je prvi hrvatski grad koji je ponio titulu Europske prijestolnice kulture.

Pod sloganom »Luka različitosti«, kulturni program Europi predstavlja Rijeku i njezine specifičnosti te istodobno u središte pozornosti postavlja aktualna europska kulturno-društvena pitanja.

Tri glavne programske teme izabrane su kao simboli ispreplitanja identiteta Rijeke i suvremene Europe: voda, rad i migracije.

Te se teme u programu pojavljuju na najrazličitije načine: na izložbama, predstavama, operama, na konferencijama, koncertima i festivalima, gostovanjem svjetskih i hrvatskih umjetnika, u projektima lokalnih udruga, u uređenjima prostora, u postavljanju skulptura, predstavljanjem knjiga, u susretima i druženju građana Rijeke, regije, Hrvatske i Europe.

Tijekom ove godine u Rijeci se održava gotovo 300 kulturnih programa s više od 600 pojedinačnih događanja. U organizaciju programa uključeno je više od 300 partnerskih organizacija, a partneri i umjetnici dolaze iz više od 55 zemalja Europe i svijeta.

Hercegovina.info