Presuda za pljačku i ubojstvo Ante Stanića i Faika Nekića

Presuda za pljačku i ubojstvo Ante Stanića i Faika Nekića
Sud u Río Grande del Norte, saveznoj državi na sjeveroistoku Brazila, osudio je pet muškaraca i jednu ženu na dugogodišnje zatvorske kazne za ubojstvo hrvatskog državljanina Ante Stanića i švedskog državljanina Faika Nekića podrijetlom iz BiH, opljačkanih i ubjenih ondje prošle godine.

Tijela 57-godišnjeg Stanića, Hrvata iz Tomislavgrada i 78-godišnjeg Nekića pronađena su 8.ožujka 2014. u kući na plaži Genipabu blizu grada Natal.

U kuću uz Atlantski ocean upala im je banda pljačkaša nakon čega su pronađena tijela svezanih ruku i nogu s najlonskim vrećicama na glavi, plahtama omotanima oko vrata te smotuljkom u ustima.

Napadači su ukrali njihov unajmljeni automobil te osobne vrijednosti, a osumnjičeni za taj pohod uhićeni su dvanaest dana kasnije, 17.ožujka.

»Bili su ondje s namjerom izvršenja više od jedne pljačke, potpuno svjesni svojih radnji koje su izvršili slobodnom voljom. To potvrđuje prisilno zatvaranje usta žrtvama, nasilni napad koji je žrtvama nanio tešku fizičku i psihičku patnju, a napad je uključivao i stavljanje plastične vrećice na glavu što je doprinijelo mehaničkom sprječavanju disanja«, navedeno je u presudi objavljenoj na internetskoj stranici suda države Rio Grande do Norte.

Sudac Gustavo Marin osudio je u ponedjeljak djevojku Ariani Mandu de Souza, koja u vrijeme napada nije bila napunila 21 godinu, na zatvorsku kaznu od 47 godina, a toliko je dobio i Renato de Souza Celina.

Fernando Luiz do Nascimento osuđen je na 48 godina i četiri mjeseca zatvora zbog pljačkaškog napada, poticanja maloljetnika na zločin te posjedovanja ilegalnog oružja korištenog protiv žrtava.
Danilo Lima da Silva i Fabio Henrique da Silveira Mendona dobili su kazne od 46 godina.

»Način djelovanja bande bio je podjela zadataka. Fernando, Ariani i Fabinho držali su, napali i ubili žrtvu Antu Stanića. Danilo i Renato su držali, napali i ubili Faika Nekića«, stoji u presudi.

Posljednji osuđeni Aluizio Azevedo Silva, koji im je pomagao, osuđen je na 20 godina i osam mjeseci.

Sudac je odbio mogućnost da se žale na kazne sa slobode.

Mediji su prošle godine pisali kako su Stanić i Nekić organizirali zabavu u atraktivnoj kući na plaži, u kojoj je živio Stanić, na koju su pozvali nekoliko žena od kojih je jedna pustila ubojice u kuću. To je, čini se, bila maloljetna prostitutka Ariani Mandu de Souza.

Stanić i Nekić su dva mjeseca ranije ušli u Brazil s turističkom vizom.

»U Brazilu su razine kriminala i nasilja visoke. Treba biti posebno oprezan tijekom festivala i uličnih slavlja«, upozorava hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova na svojoj stranici.

Hina