Prestaje proizvodnja najvećega putničkoga zrakoplova

Prestaje proizvodnja najvećega putničkoga zrakoplova
Posljednji zrakoplov tipa A380 planiraju isporučiti 2021. godine, a takvu su odluku donijeli nakon što je putnička aviokompanija Emirates, njihov najveći klijent, nedavno smanjila svoju narudžbu.

U priopćenju poslanom u četvrtak Airbus navodi da je Emirates smanjio svoju narudžbu zrakoplova A380, sa 162 na 123 zrakoplova.

Kao rezultat ove odluke nemamo značajnijih narudžbi za A380 i stoga nema osnova za održavanje proizvodnje, unatoč svim naporima našega prodajnoga sektora u suradnji s drugim zrakoplovnim tvrtkama u zadnjih nekoliko godina, rekao je izvršni direktor Airbusa.

Putnici diljem svijeta vole putovati ovim zrakoplovom, pa je stoga današnje priopćenje bolno za nas i brojne štovatelje A380 diljem svijeta, dodao je.

Airbus je također priopćio da će sa svojim partnerima početi pregovore vezano za 3.000 do 3.500 pozicija na koje će utjecati ova odluka u sljedeće tri godine.Na tržištu vlada vrlo jasan trend upravljanja zrakoplova na duge relacije s dva motora poput Boeinga 787 i 777 ili Airbusovih A330 i A350, procijenio je Greg Waldron, urednik azijskog izdanja Flight Globala, poznatog portala za avioindustriju i avijaciju, javlja Jutarnji.hr.

Podsjetimo, za razvoj i proizvodnju modela A380 Airbus je potrošio između 15 i 25 milijardi eura, a inicijalni optimizam tvrtke da će se dobro prodavati brzo je splasnuo nakon što se pokazalo da aviokompanije preferiraju manje i učinkovitije zrakoplove.